Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Mätosäkerhet från kontrollprov och valideringsdata

Mätosäkerhet från kontrollprov o valideringsdata

RISE har sedan flera år en omfattande utbildningsverksamhet inom mätkvalitet och kemisk analys. Våra utbildningar är starkt behovsstyrda och ger kunskap som är direkt applicerbar i deltagarnas egna miljöer.

Kursen syftar till att ge ett bra verktyg för beräkning av mätosäkerhet. Målet är att utifrån kraven göra en bra men enkel uppskattning av mätosäkerheten till en rimlig kostnad för laboratoriet. Beräkningen av mätosäkerhet som tas upp på kursen baseras på data från kontrollprov/kontrolldiagram och validering (dvs. det krävs att dessa data finns) och är lämpligt för metoder som används rutinmässigt där man använder kontrollprov och kontrolldiagram för metoden. Beräkningen av mätosäkerhet görs för en av laboratoriets rutinmetoder och kan sedan användas som mall för att beräkna mätosäkerhet för andra metoder. Inriktningen är främst kemiska analysmetoder, och exempel och övningar är hämtade härifrån.

I kursen ingår arbete både före och efter kurstillfället. Materialet skickas in för uppföljning och deltagarna får individuell återföring från kursansvarig.

Som kurslitteratur används Nordtest TR537 – Handbok för beräkning av mätosäkerhet vid miljölaboratorier, SP rapport 2017:45. Engelsk version finns att hämta på http://www.nordtest.info/

  En viktig del av kursen är att deltagarna har möjlighet att fråga och diskutera med kursledaren kring deltagarnas egna metoder.

  Kursen ges normalt två gånger per år (på våren i Stockholm och på hösten i Borås).

  Vanligtvis arrangerar vi kurser med deltagare från olika företag men vi tar också fram skräddarsydda utbildningar efter kunders önskemål.

  För er som skall ta fram mätosäkerhet för era kemiska analysmetoder.

  Undervisningstyp

  Kurs,

  Undervisningsform

  Fysiskt,

  Validering

  Kursintyg

  Kursspråk

  sv

  Tillfällen

  7-8 nov 2023 - Borås
  Brinellgatan 4 Borås Sverige
  Karta
  07 nov 2023 - 08 nov 2023
  09:00-16:00
  14900 SEK (exklusive moms)
  10 av 10
  Program
  Program

  Innehåll:
  Genomgång av terminologi
  Översikt över olika sätt att beräkna mätosäkerhet
  Grundläggande statistik
  Beräkning av mätosäkerhet utifrån kontrollprovsresultat och validering för egen vald metod

  Eskil Sahlin

  Administratör

  Eskil Sahlin

  Forskare

  +46 10 516 52 65

  Läs mer om Eskil

  Kontakta Eskil
  CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

  * Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.