Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kalibrering av pyrometrar vid riksmätplats

Kalibrering av IR-pyrometrar, optiska pyrometrar, svartkroppsstrålare och bandlampor.

Syfte

Riksmätplatserna har som uppgift att upprätthålla de nationella referensnormalerna för varje storhet och att föra vidare mätteknisk kompetens och spårbarhet till svensk industri och samhället i övrigt. De nationella referensnormalerna utgör den högsta nivån av spårbarhet i Sverige.

Kalibrering vid en riksmätplats uppfyller alla typiska krav på spårbarhet och ackreditering som vanligt förekommer inom industri och samhälle.

Metod

Vi förfogar över en unik utrustning för kalibrering av IR-pyrometrar i området -20 °C till 1600 °C, med mätosäkerheter bättre än 0,5 °C.

Mätningar i svartkroppsstrålare

Kalibreringarna utförs genom mätningar i svartkroppsstrålare av typ heat-pipe med vatten, cesium resp. natrium eller i kommersiella svartkroppsstrålare. Svartkroppsstrålarna är utformade som en cylinder med konisk botten eller som en sfär vilket ger emissiviteter mycket nära ideala svartkroppens =1. Pyrometern som skall kalibreras riktas in mot svartkroppsstrålaren varefter pyrometerns indikering noteras. Temperaturen i svartkroppsstrålare av typ heat-pipe bestäms med resistanstermometer eller termoelement medan temperaturen i övriga svartkroppar erhålls från en eller flera av RISEs pyrometernormaler.

Heat-pipe

Heat-pipen består av ett slutet, dubbelväggigt rör fyllt med ett ämne som förångas i heat-pipens arbetsområde. Rörets vars ena ände avslutas med en kon (120°) är placerat i en horisontell rörugn med temperaturreglering. När ugnen värmt upp heat-pipen till önskad temperatur utjämnas temperaturgradienterna genom värmetransporten av ångan. I de varma partierna förångas fyllningen varvid värme binds och i de kallare partierna kondenseras ångan till vätska som transporteras tillbaka med hjälp kapillärverkan i en inlagd 'veke'.

Kalibrering genom jämförelse

Industriella IR-pyrometrar och tvåfärgspyrometrar kalibreras genom jämförelse i våra svartkroppsstrålare med våra pyrometernormaler.

Bandlampor och pyrometrar

Bandlampor och visuella optiska pyrometrar kalibrerar vi i området 700 °C till 2600 °C.

Leveranser

Resultatet rapporteras i ett digitalt kalibreringsbevis på svenska eller engelska som anger att kalibreringen utförts vid en riksmätplats.

Beställning

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Kalibrering av pyrometrar vid riksmätplats

Instrument

Termometrar

Storhetsområde

Temperatur

Leveransnivå

Riksmätplats

Fältmätning

Tillgänglig

Pris

Pris vid offertförfrågan

Kontakt

Kontakt för kalibrering

+46 10 516 51 01

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Magnus Holmsten

Kontaktperson

Magnus Holmsten

Ingenjör

+46 10 516 56 82

Läs mer om Magnus

Kontakta Magnus
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Expertis

Riksmätplatsen för temperatur

RISE är Sveriges NMI (Nationellt Mättekniskt Institut) och ansvarar enligt svenska författningen genom sina riksmätplatser för de centrala storheterna i det internationella systemet för måttenheter, SI.
Tjänst

Jämförelsekalibrering temperaturgivare och instrument vid riksmätplats

Riksmätplatsen för temperatur erbjuder jämförelsekalibrering av resistanstermometrar och termoelement.
Projekt

En kalibreringsresurs för beröringsfri dynamisk temperaturmätning

I detta projekt utvecklade vi en kalibreringsmetod för att verifiera att beröringsfria mätinstrument klarar av att mäta snabba dynamiska temperaturförändringar. Många tillämpningar och processer inom industrin sker med hög hastigh…
Projekt

Lågtemperatur­kalibrator (LTC) för området ­-190 till -100 °C

Riksmätplatsen för temperatur har genom att utveckla en lågtemperaturkalibrator (LTC) skapat en unik resurs, både ur nationellt och nordiskt perspektiv, för att säkra spårbarheten vid låga temperaturer för många olika tillämpninga…
Tjänst

Kalibrering - vi samordnar

Kalibrera alla dina mätdon på ett och samma ställe. RISE har en samordningsfunktion inom Kalibrering för Er som kalibreringskund. Genom denna tjänst kan vi på ett enklare sätt tillgängliggöra vårt utbud av kalibreringstjänster så …

Riksmätplatsverksam­heten vid RISE och vårt uppdrag

RISE är Sveriges NMI (Nationellt Mättekniskt Institut) och ansvarar enligt svenska författningen genom sina riksmätplatser för de centrala mätstorheterna i det internationella systemet för måttenheter, SI.