Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kalibrering av passbitar vid riksmätplats

Riksmätplatsen för längd- och dimensionsmätteknik erbjuder interferometrisk och mekanisk kalibrering av passbitar.

Syfte

Riksmätplatserna har som uppgift att upprätthålla de nationella referensnormalerna för varje storhet och att föra vidare mätteknisk kompetens och spårbarhet till svensk industri och samhället i övrigt. De nationella referensnormalerna utgör den högsta nivån av spårbarhet i Sverige.

Kalibrering vid en riksmätplats uppfyller alla typiska krav på spårbarhet och ackreditering som vanligt förekommer inom industri och samhälle.

Metod

Passbiten är längdmätningens universalnormal som möjliggör överföring från meterdefinitionen till en fast spårbar normal. Vi erbjuder kalibrering av passbitar av stål, keramik eller hårdmetall från 0,1 mm till 1000 mm inom tre noggrannhetsnivåer. Vår noggrannaste mätmetod är interferometrisk kalibrering av passbitar som är en direkt tillämpning av definitionen av passbitens centrumlängd (se SS-EN ISO 3650). Passbiten häftas vid ett referensplan (en platta med en finläppad yta) och längden mellan passbitens fria mätyta och referensplanet bestäms med hjälp av ljusvåglängder.

Metoden för interferometrisk mätning benämns A och används när högsta mätnoggrannhet behövs. Exempelvis för passbitar som används som referenser vid mekanisk uppmätning av passbitar. Passbitar som kalibreras enligt metod A rekommenderas vara av grad K enligt SS-EN ISO 3650.

När kraven på mätnoggrannhet är något lägre, kalibreras passbiten genom direkt mekanisk jämförelse mot en normalpassbit. Denna mätprincip kallas komparativ mätning, och utförs i två noggrannhetsklasser, benämnda B och C. Dessa kalibreringar kan utföras för alla standardlängder på passbitar upp till 500 mm. Varje passbit mäts i fem punkter, mittpunkten och de fyra hörnpunkterna. På så vis kan även längdvariationen kontrolleras.  För passbitar över 500 mm upp till 1000 mm mäts endast mittpunkten.

Metod B använd i första hand för passbitar som används i mätrum där man ställer höga krav på noggrannhet. Vanligtvis passbitar som uppfyller grad 0 eller 1 enligt SS-EN ISO 3650.

Metod C används för kalibrering av verkstadspassbitar och sådana som används som normaler för enklare mätdon. Passbitar som uppfyller kraven grad 1 eller grad 2 enligt SS-EN ISO 3650.

Leveranser

Resultatet rapporteras i ett digitalt kalibreringsbevis på svenska eller engelska som anger att kalibreringen utförts vid en riksmätplats. 

Beställning

Beställning skickas till risekalibrering@ri.se, eller genom förfrågan via ärendehanteringen i vår kundwebbplats Kalibrering.

Kundwebbplats för kalibrering

Fakta

Tjänst

Kalibrering av passbitar vid riksmätplats

Storhetsområde

Längd och geometri

Område

Kalibrering, Metrologi och mätteknik

Leveransnivå

Riksmätplats

Standarder

SS-EN ISO 3650

Pris

Pris vid förfrågan.

Förberedelser

Inga förberedelser krävs

Marianne Äremann

Kontaktperson

Marianne Äremann

Tekniskt ansvarig

Läs mer om Marianne

Kontakta Marianne

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Agneta Jakobsson

Kontaktperson

Agneta Jakobsson

Ställföreträdande teknikområdes ansvarig

Läs mer om Agneta

Kontakta Agneta

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat