Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kalibrering av lufthastighetsgivare

Vi utför ackrediterad kalibrering av lufthastighetsgivare i ett mätområde från 0,1 m/s upp till 35 m/s.

Syfte

Exempel på olika typer av instrument som vi rutinmässigt kalibrerar är varmtrådsgivare, varmkroppsgivare, vinghjulsanemometrar, pitotrör samt vindmätare.

För ändamålet använder vi två olika utrustningar: en rigg för låga lufthastigheter (0,1-4 m/s) och en vindtunnel för högre lufthastigheter (0,3 – 35 m/s).

I riggen för det lägre mätområdet kalibreras främst givare som används för att mäta små luftrörelser i rum, det som vi ofta kallar drag. Vanligtvis kalibreras givaren stående i ett horisontellt luftflöde. Vi kan även erbjuda kalibrering i ett vertikalt luftflöde, med horisontell givare, för att se inverkan av egenkonvektion från givaren.

I vindtunneln kalibreras lufthastighetsgivare som används i t.ex. kanaler och ventilationssystem. För de flesta typer av givare kan vi erbjuda ackrediterad kalibrering upp till 35 m/s, men för större typer av vinghjulsgivare är ackrediteringen begränsad till högst 10 m/s.

Det finns flera anledningar att regelbundet kalibrera sina mätinstrument, bland annat för att öka noggrannheten i genomförda mätningar. För vissa tillämpningar finns det dessutom krav på att de mätinstrument som används skall vara kalibrerade enligt ISO/IEC 17025.

Metod

Kalibreringen utförs vid ett antal utvalda mätpunkter inom givarens mätområde. Mätpunkterna kan specificeras av kund vid beställning. 

Leveranser

Resultaten från kalibreringen levereras i ett kalibreringsbevis ackrediterat enligt ISO/IEC 17025.

Beställning

För lufthastighetskalibrering kontakta kalibrering.energiteknik@ri.se. För samordning av kalibreringsuppdrag på flera avdelningar på RISE, kontakta risekalibrering@ri.se.

Fakta

Tjänst

Kalibrering av lufthastighetsgivare (anemometer)

Instrument

Lufthastighet

Storhetsområde

Lufthastighet

Område

Energi, Metrologi och mätteknik, Resurseffektiva städer, Samhällsbyggnad

Leveransnivå

Ackrediterad

Standarder

ISO/IEC 17025

Pris

Pris vid offertförfrågan

Leveranstid

Vanligtvis utförs kalibrering av lufthastighetsgivare inom 1-2 veckor efter ankomst.

Förberedelser

Inga förberedelser krävs

Kontaktperson

Mattias Ekerind

Ingenjör

+46 10 516 58 59
mattias.ekerind@ri.se

Läs mer om Mattias

Kontaktperson

Per Jacobsson

Civilingenjör

+46 10 516 56 63
per.jacobsson@ri.se

Läs mer om Per