Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kalibrering av inställningsmastrar och tolkar vid riksmätplats

Riksmätplatsen för längd- och dimensionsmätteknik erbjuder kalibrering av varierande typerfasta normaler såsom inställningsmastrar, exempelvis ringar, gängor och tolkar.

Syfte

Riksmätplatserna har som uppgift att upprätthålla de nationella referensnormalerna för varje storhet och att föra vidare mätteknisk kompetens och spårbarhet till svensk industri och samhället i övrigt. De nationella referensnormalerna utgör den högsta nivån av spårbarhet i Sverige.

Kalibrering vid en riksmätplats uppfyller alla typiska krav på spårbarhet och ackreditering som vanligt förekommer inom industri och samhälle.

Metod

Riksmätplatsen för längd- och dimensionsmätteknik kalibrerar flera olika typer av normaler för noggrann inställning av exempelvis mätmaskiner. Vanligtvis inställningsringar (invändig diameter), referenstolkar (utvändig diameter) och måttpinnar, samt toleranstolkar för kontroll av hål, axlar och gängor. Vi kalibrerar även kundanpassade mastrar för specifika ändamål.

De flesta av dessa objekt kalibreras i en 1-axlig mätmaskin via tvåpunktsmätning. Mätspetsarnas anliggningsyta är noggrant definierad avseende storlek och form, vilket är viktigt för reproducerbarheten.

Leveranser

Resultatet rapporteras i ett digitalt kalibreringsbevis på svenska eller engelska som anger att kalibreringen utförts vid en riksmätplats.

Beställning

Beställning skickas till risekalibrering@ri.se, eller genom förfrågan via ärendehantering i vår kundwebbplats för kalibrering.

Kundwebbplats för kalibrering

Fakta

Tjänst

Kalibrering av inställningsmastrar och tolkar vid riksmätplats

Instrument

Gängtolkar, Måttpinnar

Storhetsområde

Längd och geometri

Område

Kalibrering, Metrologi och mätteknik

Leveransnivå

Riksmätplats

Pris

Pris vid förfrågan.

Förberedelser

Inga förberedelser krävs

Marianne Äremann

Kontaktperson

Marianne Äremann

Tekniskt ansvarig

Läs mer om Marianne

Kontakta Marianne

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Agneta Jakobsson

Kontaktperson

Agneta Jakobsson

Ställföreträdande teknikområdes ansvarig

Läs mer om Agneta

Kontakta Agneta

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.