Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Småskalig avloppsrening

I testbädden, norr om Uppsala, erbjuder vi forsknings- och utvecklingsprojekt, ren kontraktsbaserad produktutveckling och oberoende tredjepartstester av avloppsreningsteknik. Tack vare tidigare arbete med ackrediterad provning har vi kompetens och utrustning för att ta fram upplägg enligt standard. Vi kan dock inte ge underlag till CE-märkning.

Anläggningen är kopplad till ett av få avloppsnät med en separerad ström sorterat toalettvatten (svartvatten/klosettavloppsvatten). Det ger oss den unika möjligheten att skräddarsy koncentrationen på avloppsvatten genom att blanda svartvatten med vanligt blandat avloppsvatten. Vid behov av tuffare förhål­landen för testerna finns möjligheter att använda mer svartvatten, som har en högre koncentration av organiskt material och näringsämnen. Dessutom kan vi säkerställa en mycket jämn avloppsvattenkvalitet över tid.

Anläggningen består av fyra separata testplatser som är nedgrävda under markytan för att hålla marktemperatur och taket är skjutbart för att större objekt skall kunna lyftas ned. Det gör det möjligt att testa avloppsutrustning i förhållanden som efterliknar nedgrävning i mark och förenklar installationen. Anläggningen kan användas för både forskning och för provning av välbeprövade produkter, prototyper och av produkter under utveckling. Omfattningen av försök och uppdrag kan självklart anpassas efter behov.

Fakta

Namn på Test & Demo

Avloppsrening

Etableringsår

2012

Kategori

Isolerade miljöer (IM)

Bransch

Energi och Miljöteknik

Område

Vatten

Region

Region Uppsala

Adress

Ultunaallén 4, Uppsala

Kontaktperson

Elin Kusoffsky

Projektledare

+46 10 516 69 90

Läs mer om Elin

Kontakta Elin
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Emelie Ljung

Kontaktperson

Emelie Ljung

Enhetschef

+46 10 516 69 85

Läs mer om Emelie

Kontakta Emelie
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.