Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Transparenta algoritmer i försäkringsbranschen

Beslut tagna av maskiner kan öka produktivitet och konkurrenskraft samt kompensera för brister i mänskligt beslutsfattande. Samtidigt medför de också en del nya svårhanterliga problem. Att skapa mer transparenta algoritmer är inte bara ett intressant forskningsområde, utan också en nödvändighet för att kunna dra full nytta av digitaliseringen.

I detta projekt utvecklar vi metoder för mer transparent användning av algoritmer i försäkringsbranschen och undersöker konsekvenserna av ökad transparens, studerar vilka etiska krav som kan ställas på algoritmerna samt undersöker hur mycket enskilda programmerare påverkar utfallet och transparensen i algoritm-baserat beslutsfattande.

Det finns en mängd olika typer av försäkringsbeslut, med olika parametrar och grunder, och olika typer av försäkringsobjekt där det finns olika preferenser och acceptans för vilka faktorer som får och inte får ligga till grund för ett beslut. I allt från livförsäkring för enskilda till cyberförsäkring för företag finns etiska dimensioner och när människor tas bort från beslutsprocessen ökar behovet av att förstå hur algoritmerna fungerar och på vilka villkor de tar sina beslut. Att lyckas automatisera på rätt sätt är en avgörande strategifråga för försäkringsbranschen.

Läs projektets slutrapport här.

Sammanfattning

Projektnamn

TALFÖR

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

2021-01-31

Total budget

6 MSEK

Partner

KTH

Finansiärer

Länsförsäkringars Forskningsfond

Projektmedlemmar

Evenemang

Extern press

Ulrik Franke

Kontaktperson

Ulrik Franke

Senior Researcher

+46 72 549 92 64

Läs mer om Ulrik

Kontakta Ulrik
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.