Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Sweden 4 platooning

Konvojkörning innebär att flera lastbilar via trådlös kommunikation kopplas ihop till ett fordonståg. Föraren i första bilen kör som vanligt, medan övriga bilarna följer automatiskt. Därmed kan man köra närmare varandra, vilket minskar luftmotstånd och sparar bränsle. Projektet möjliggör säker och lönsam ihopkoppling av lastbilar av olika fabrikat.

Syfte och mål

Projektet syftar till att skapa gemensamma lösningar som gör att lastbilar från Volvo och Scania kan kopplas samman i ett och samma fordonståg. Lösningarna kommer att testas i en pilotstudie i verklig trafik, där förare från Schenker i de efterföljande bilarna styr manuellt men avståndet regleras automatiskt. På provbana kommer man också att demonstrera lösningar som även automatiserar styrningen.

Utmaning

Projektets utmaningar ligger i att hitta en gemensam funktionalitet, som kan användas för lastbilar av olika märken. Säkerhet är en viktig fråga, och kräver omfattande analyser. Existerande metoder för säkerhetsanalys är avpassade för enskilda fordon, men lastbilståget utgör ett system-av-system vilket kräver nya tillvägagångssätt. Likaså krävs analyser av affärsnyttan och hur vinsterna ska fördelas mellan de lastbilar som samverkar i ett fordonståg, och för detta behövs IT-system utanför fordonen.

Lösning

De lösningar som utarbetas i projektet innefattar konkreta specifikationer för hur kommunikationen ska gå till för att fordonen ska förstå varandra, och säkerhetskrav och affärsbehov ska uppfyllas. Likaså tas lösningar fram för de stödjande IT-system som krävs.

Effekt

Den förväntade effekten från projektet är att bidra till sänkt bränsleförbrukning. Detta leder till mindre klimatpåverkan och billigare transporter. De lösningar som tas fram i projektet kan också ligga till grund för framtida internationell standardisering.

 

Sammanfattning

Projektnamn

S4P

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Deltagare

Projektstart

Varaktighet

2017-01-01-2019-12-31

Total budget

39 MSEK

Partner

Scania, Volvo Group, DB Schenker, KTH, Trafikverket

Finansiärer

Vinnova

Koordinator

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
13.Bekämpa klimatförändringarna
Jakob Axelsson

Kontaktperson

Jakob Axelsson

Läs mer om Jakob

Kontakta Jakob
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.