Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Flexibla röntgendetektorer (Flex-Ray)

Till skillnad från traditionell röntgenfilm så är dagens digitala röntgendetektorer rigida, vilket gör att de inte på samma sätt kan användas för att mäta röntgennivån på tredimensionella ytor.

I det här projektet utvecklas teknik för flexibla digitala röntgendetektorer.

Flexible Xray detectors
Giorgos Asfis, TWI
Projektet utvecklar böjbara, digitala, röntgendetektorer.

Röntgenanalys är viktigt i många tillämpningar, till exempel medicinteknik, livsmedelssäkerhet, materialprovning och partikelfysik.

Idag används ofta digitala röntgendetektorer istället för traditionella röntgenfilmer. Men med digitala röntgendetektorer, som är rigida istället för flexibla, är det svårt att göra en detaljerad analys av tredimensionella objekt eftersom geometrin distorderas när mätningen inte sker på ytan. 

I detta projekt utvecklas metoder och system för att åstadkomma digitala röntgendetektorer som är flexibla. En ny typ av scintillerande optiska fiber kombineras med ytavbildande sensorer, fotomultiplikatorer och ultrasnabb elektronik för att skapa detektor-ytor.

Från RISE deltar expertis inom fiberoptik, mätteknik och elektronik.  

 

Detta projekt har fått finansiering från Europeiska Unionens forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020 under anslag 899634. Projektet drivs inom programmet 'Future emerging technologies'. 

Sammanfattning

Projektnamn

Flex-Ray

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Projektdeltagare, ansvarig för utveckling av scintillerande fiber

Projektstart

Varaktighet

3 år

Total budget

EUR 753 000

Partner

TWI Hellas, Univ of Sheffield, Optoelectronica 2001, Fraunhofer HHI

Finansiärer

EU H2020 FET Open

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

3.Hälsa och välbefinnande
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Kontaktperson

Magnus Lindblom

Forskare

Läs mer om Magnus

Kontakta Magnus

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Sven-Christian Ebenhag

Kontaktperson

Sven-Christian Ebenhag

Senior forskare

Läs mer om Sven-Christian

Kontakta Sven-Christian

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Expertis

Fiberoptik

Vill du mäta temperatur på hundratals positioner i en krävande miljö? Behöver du få in intelligens i system där du inte kan använda elektricitet? Vill du utveckla nya lösningar för minimalinvasiv kirurgi? Då kan fiberoptik vara lö…
Expertis

Optisk specialfiber

Optisk specialfiber är som telekom-fiber, fast bättre. De är anpassade för allt från kommunikation i industriell miljö till tillämpningar inom laserkirurgi, högeffektslasrar, medicinteknik, sensorer och rymdindustri.
Expertis

Fiberoptiska sensorer

Fiberoptiska sensorer är okänsliga för elektromagnetiska fält, kan läsas av på stora avstånd och tål krävande industriella miljöer.
Expertis

Position, navigation och tid

<p>Teknikutvecklingen i samhället går allt snabbare. Bestämning av position, navigation och tid ingår i det dagliga livet oavsett om man köper en bussbiljett, handlar mat, kommunicerar via mobiltelefon eller letar efter en a…
Expertis

Riksmätplatsen för Tid och frekvens

RISE är Sveriges NMI (Nationellt Mättekniskt Institut) och ansvarar enligt svenska författningen genom sina Riksmätplatser för de centrala mätstorheterna i det internationella systemet för måttenheter, SI.
Expertis

Riksmätplatsen för fotometri och radiometri

RISE är Sveriges NMI (Nationellt Mättekniskt Institut) och ansvarar enligt svenska författningen genom sina Riksmätplatser för de centrala mätstorheterna i det internationella systemet för måttenheter, SI.
Expertis

Fotonik

Det 21a århundrandet tillhör Fotoniken. Precis som elektroniken revolutionerade 1900-talets teknologi så öppnar fotoniken fantastiska nya möjligheter.