Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Utvärdering av programvara

Även om säkerhetskritisk programvara inte påverkas av omgivningen på samma sätt som hårdvara så finns det all anledning att kvalitetssäkra den.

I moderna system för kritiska applikationer finns nästan alltid programvaran med som en del av den kritiska funktionen. Till skillnad från hårdvara introduceras inga nya fel i programvaran när systemet har tagits i drift utan alla fel introduceras under utvecklingsarbetet. Därför är det viktigt att man har en välbeprövad utvecklingsprocess för programvara och genomför verifiering och valideringsaktiviteter på ett riktigt sätt.

För ett system där konsekvenserna blir katastrofala om funktionen försvinner krävs vanligen att en oberoende part utvärderar programvaran.

När man utvärderar programvara kontrollerar man bland annat att programvaran är uppbyggd på ett strukturerat och modulärt sätt, att man har använt en kodningsstandard och att rimlighetskontroller görs på indata till funktioner.

Vidare görs vanligen dataflödes- och kontrollflödesanalyser vilka till exempel kan finna död kod, kod som aldrig nås och variabler som skrivs men aldrig läses. Man kontrollerar även mer hårdvarunära aspekter som att minnestester körs regelbundet och att programflödet övervakas.

RISE har mångårig erfarenhet av utvärdering av programvara i kritiska applikationer och kan erbjuda följande tjänster inom områdena:

•    Utvärdering av programvara enligt standarder som IEC 61508-03, ISO 13849, ISO 26262-6
•    Utvärdering av säkerhet i programvara avseende dataflöde samt programflöde
•    Kvalitetskontroll av programvara avseende versionshantering, dokumentation, utvecklingsprocess etc
•    Utvärdering av programvara som konstruerats med modeller och automatisk kodgenerering, t ex Matlab, Simulink, TargetLink, Rhapsody och SCADE
•    Utvärdering av programvara i mätinstrument enligt MID (mätinstrumentdirektivet) för vågar, elmätare och taxametrar etc

Teknikerna enligt ovan är på inget sätt heltäckande utan ska snarare ses som ett smakprov på vad RISE kan erbjuda.

Ted Strandberg

Kontaktperson

Ted Strandberg

Projektledare

+46 10 516 60 93

Läs mer om Ted

Kontakta Ted
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.