Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Innovationspartner för sågverksindustrin

Som oberoende forskningsinstitut har RISE en unik roll att tillsammans med sågverksindustrin och andra aktörer utveckla metoder för att mäta träets egenskaper och att optimera produktionsprocesserna så att utbytet av efterfrågade produkter ökar och resursåtgången minskar i hela värdekedjan.

Svensk sågverksindustri producerar årligen över 18 milj. kubikmeter sågade varor. Över 70% går på export, vilket gör Sverige till den tredje största exportören av barrträvirke i världen. Förutom att förse bygg-, snickeri- och emballageindustrier med högvärdigt material som är förnyelsebart och klimatsmart, framställs stora mängder biprodukter som används inom bland annat massaindustrin och energisektorn. För att fortsätta att vara en hållbar industri i världsklass är det viktigt att fortsätta att utvecklas inom områden såsom mätteknik, digitalisering, processteknik, energi och materialkunskap.

RISE arbetar tillsammans med branschen, andra forskare och institut med projekt inom bland annat vedkaraktärisering, mätteknik, digitalisering, samt analys och optimering av den träindustriella värdekedjan. Ofta skapar vi arbetsgrupper och nätverk som innehåller personer med olika ämneskompetenser och branscherfarenheter. Det hjälper oss att se nya möjligheter och lösningar på branschens utmaningar.

Vi erbjuder även utbildningar och utredningsuppdrag om frågor som efterfrågas gemensamt av branschen samt av enskilda företag.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.