Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Riksmätplatsen för fotometri och radiometri

RISE är Sveriges NMI (Nationellt Mättekniskt Institut) och ansvarar enligt svenska författningen genom sina Riksmätplatser för de centrala mätstorheterna i det internationella systemet för måttenheter, SI.

Riksmätplatsen för fotometri och radiometri är en ledande expertis inom optisk mätteknik. Vi utför kalibreringar, mätningar, utvärderingar och forskning inom det optiska våglängdsområdet, d.v.s. ultraviolett, synligt och infrarött. 

Med optisk mätteknik avses tekniken att mäta optisk strålningseffekt. Mätning av absolut strålningseffekt kallas radiometri vilket omfattar hela det optiska våglängdsområdet och mäts i enheter som Watt och Joule. Fotometri handlar om att mäta ljusets styrka utifrån människans upplevelse. Det sker genom att skala de radiometriska mätningarna efter ögats känslighet. Inom fotometrin används de fotometriska enheterna lumen, candela och lux. 

Expertisen omfattar exempelvis:

  • Ljuskällor
  • Instrument för ljusmätning
  • Optiska egenskaper hos material och ytor
  • Belysning
  • Ljusmiljö
  • Upplevelse av ljus

Vi deltar även i många forskningsprojekt både i syfte att utveckla den mättekniska kompetensen men även i projekt där optisk mätteknik kan utgöra en vital del i att lösa problem. 

Kontaktperson

Stefan Källberg

Civilingenjör

+46 10 516 56 26

Läs mer om Stefan

Kontakta Stefan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.