Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Funktionell kemi inom papperstillverkning

Området funktionell kemi inom papperstillverkning innefattar att hitta den optimala användningen och effekten av olika funktionella tillsatser. Den önskade effekten kan stärkas genom fiber-fiberinteraktion och -bindning, kontroll av svällning och avvattning eller förbättrade mekaniska egenskaper av fibrerna och det producerade pappret.

Vår expertis

RISE aktiviteter inom området funktionell kemi fokuserar på optimering av tillsatsanvändning för att förbättra prestanda och konvertibilitet av papper och kartong. Lösningarna är ofta specifika för varje enskilt fall, eftersom synergin mellan de funktionella tillsatserna och fibermaterialet i våtänden är viktig för att nå den optimala effekten av alla additiv. RISE forskning och mätinstrument möjliggör kontrollerad användning av kemiska additiv i varje steg från lab- till pilotskala.

Många av RISE aktiviteter har dessutom inneburit utveckling och användande av nya teknologier och doseringsstrategier, såsom polyelektrolymultilager eller produktion och användning av polyelektrolytkomplex för användning som styrketillsats. 

Ett annat fokusområde under de senaste åren har varit topokemisk ytmodifiering av fibrer med syftet att öka styrkan på bindningar mellan fibrer, hydrofobering samt att allmänt förbättra effekten av våtändetillsatser.

Vad vi erbjuder

Funktionell kemi inom papperstillverkning verkar till stor del för att förbättra sambandet mellan densitet och styrka. Vi på RISE arbetar utifrån fallspecifika lösningar för att öka pappersstyrka och bevara bulk.

Vi kan optimera system för pappersstyrka baserat på fiber, produktkvalitet och prestandakrav.

Vi abetar alltid i nära dialog med våra kunder för att säkerställa värde.  

Caroline Ankerfors

Kontaktperson

Caroline Ankerfors

Affärsutvecklare

+46 76 876 71 49

Läs mer om Caroline

Kontakta Caroline
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.