Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Melt blown och solution blown

<p>Nonwovens är anpassningsbara och kostnadseffektiva material som kan framställas via exempelvis melt blown- och solution blown-teknik. Vi är vana att se nonwovens i bilinredningar, ytmaterial i hygienprodukter och i formpressade möbler men ofta är de dolda, som&nbsp;i ljudabsorbenter i diskmaskiner, dammskydd under resårbottnar och stoppning i kläder.</p>

Uppsamling av nonwoven från melt blown.

Melt blown – tillverkning av nonwoven med mycket fina fibrer

Melt blown är en speciell teknik för att tillverka nonwoven med väldigt fina fibrer, ner till 0.5 μm. Fibrerna sträcks med hjälp av varm luft som blåser med hög hastighet koncentriskt längs med fibern, tekniken möjliggör ett stort urval av polymertyper, t.ex. PP, PET, PBT, PLA, inom ett stort viskositetsområde. Vi kan också blanda i tillsatser och modifiera polymeren vilket ger så gott som oändliga möjligheter för nya idéer och uppslag. Det går till och med att tillverka material som får liknande egenskaper som ett traditionellt spunbond.

Utrustning

Vår utrustning kan användas i projekt för exempelvis luftfilter, medicintekniska produkter, ljudabsorbenter, återvinning och mycket annat.

  • Ytvikt: 1-500 gsm (framförallt beroende av uppspolningshastigheten)
  • Bredd: ca 37 cm
  • Produktionshastighet: beror av polymertyp och viskositet

För att beräkna exakt produktionshastighet behövs information om massflöde, vilket beror av polymertyp och viskositet, men för PP är det 4.5 kg/h, vilket motsvarar 1200 m/h om ytvikten är 10 gsm. Det går med andra ord att producera ett par kvadratmeter material på kort tid. 

För att ytterligare modifiera och funktionalisera ytan på fibrerna kan vår atmosfärsplasmautrustning användas, här finns många spännande möjligheter som att göra superhydrofoba ytor eller öka färgbarheten.

Solution blown – möjligheter att producera nonwoven från förnyelsebara råvaror

Nonwovens tillverkas nästan enbart från fossilbaserade råmaterial, vilket inte är långsiktigt hållbart. Genom att använda solution blown, en teknik liknande melt blown där polymeren löses upp istället för att smältas, går det att tillverka nonwovens även från förnybara råvaror, såsom cellulosa.  

Solution blown-processen startar med att en polymer löses upp i ett lösningsmedel, t.ex. cellulosa i en jonisk vätska. Lösningen pumpas genom en spinndysa där luft med hög hastighet blåses koncentriskt längs varje spunnet filamentet som sträcks och samlas upp på en trumma eller i ett bad. Tekniken befinner sig på ett tidigt stadium men mycket av den utveckling som gjorts inom konventionell våtspinning av cellulosa går att använda även för solution blown. Målet är att kunna tillverka biobaserade alternativ som kan konkurrera med exempelvis ett spun-bond polypropylen.

Vårt erbjudande

RISE kan hjälpa till med att ta fram och utveckla nonwovens från både smältbara och icke-smältbara polymerer via ovan nämnda tekniker. Vi kan också ge råd om olika produktionsmetoder för material med olika användningsområden. Vidare kan ytterligare komponenter tillsättas i olika steg i processen för att ge materialen unika egenskaper.  

RISE kan analysera nonwovens med en rad olika metoder, inklusive flera av de metoder som har utvecklats av Europeiska handelsorganisationen EDANA. Vi kan genomföra kemiska analyser och kan utvärdera material med mikroskopi, inklusive elektronmikroskopi (SEM).

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.