Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Mekaniskt ventilerade konstruktioner - funktionsprovning, skadeutredning, kvalitetssäkring, certifiering

Mekaniskt ventilerade konstruktioner används för att skapa fuktsäkra konstruktioner samt för att förhindra föroreningar och emissioner från att nå inomhusmiljön.

RISE arbetar med att utvärdera dessa konstruktioners funktion i samband med skadeutredningar, kontroller och kvalitetssäkring vid nyinstallation, verifiering av systemlösningar i samband med certifiering samt uppföljande kontroll av certifierade system och installationer.

Genom vår breda kompetens inom byggnadsfysik, långvariga erfarenhet från fuktskadeutredning och kvalitetssäkring samt specialistkunskap inom området mekaniskt ventilerade konstruktioner kan RISE medverka vid utveckling, kvalitetssäkring och utvärdering av funktionen hos mekaniskt ventilerade konstruktioner. Den första versionen av certifieringsreglerna för mekaniskt ventilerade golv publicerades 1993.

Mekaniskt ventilerade konstruktioner är komplexa system och det är en utmaning att få dem att fungera tillfredsställande vilket ställer stora krav på kvalitetssäkring. Om man lyckas säkerställa funktionen kan de användas för att lösa annars svårhanterliga och diffusa problem så som till exempel emissioner från fuktskadade konstruktioner eller uttorkning av betongkonstruktioner.
 

 • Funktionskontroll
  Syftet med en funktionskontroll kan till exempel vara inventering/funktionskartläggning av installationer eller uppföljande kontroll av certifierade system för att bedöma systemets funktion. Se standardtjänsten Mekaniskt ventilerade golv och konstruktioner - funktionskontroll
   
 • Upphandlingsstöd
  Vid upphandling är det viktigt att formulera en tydlig beställning för att säkerställa god funktion i den färdiga installationen. RISE kan hjälpa till med att formulera förfrågningsunderlag och utvärdera anbud.
   
 • Kvalitetssäkring vid nyinstallation
  För att säkerställa god funktion i den färdiga installationen kan RISE medverka med kvalitetskontroller vid nyinstallationer, vilket kan omfatta granskning av förfrågningsunderlag, projekteringshandlingar och kontroller på byggplats.
   
 • Certifiering och verifiering av system och typlösningar

RISE kan erbjuda certifiering av mekaniskt ventilerade konstruktioner samt teknisk utvärdering i samband med detta.

Genom att ha ett samarbete med RISE kan du förvänta dig få hjälp och stöd av personer med hög kompetens och lång erfarenhet från fältmätningar samt tillgång till laboratorier med stora resurser.

Thorbjörn Gustavsson

Kontaktperson

Thorbjörn Gustavsson

+46 10 516 52 79

Läs mer om Thorbjörn

Kontakta Thorbjörn
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.