Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Cirkulärt aluminium - ett lätt material med stora möjligheter

Aluminium erbjuder flera fördelar som konstruktionsmaterial. Intresset för att använda aluminium i olika produkter har ökat under de senaste åren på grund av dess utmärkta egenskaper och därmed möjlighet att bidra till ett hållbart samhälle.

Aluminium erbjuder flera fördelar som konstruktionsmaterial. Dess exceptionella hållfasthet i förhållande till vikt gör den lättare än de flesta metaller. Dess korrosionsbeständighet säkerställer hållbarhet även i tuffa miljöer, vilket förlänger produktens livslängd. Aluminium tillåter också komplex design och enkel tillverkning samt är helt återvinningsbar. RISE har unik kompetens genom hela värdekedjan från design till färdig produkt och återvinning.

Intresset för att använda aluminium i olika produkter har ökat under de senaste åren på grund av dess utmärkta egenskaper, möjligheten till cirkularitet och därmed möjligheten att bidra till ett hållbart samhälle. Beroende på applikationen och dess krav kan det finnas utmaningar med att använda återvunnet material. Detta beror bl.a. på ökad mängd föroreningar i materialet som kan inverka på egenskaperna. Med ökad kunskap om materialet är dock möjligheterna med återvunnet material mycket goda. 

RISE har unik kompetens genom hela värdekedjan – från design till färdig produkt och återvinning. RISE kan hjälpa dig med test-, analys-, utvecklings- och innovationstjänster för alla aspekter av aluminium, från råvaror till färdiga produkter. 

För plåtformning erbjuder vi tjänster inom materialkaraktärisering för att ge underlag till processimuleringar med hög noggrannhet, som dragprov för att bestämma mekaniska egenskaper, samt formbarhetsprovning för att ta fram formgränskurvor. Vi har också ett brett erbjudande med kompletterande tjänster inom plåtformning.

Vi har ett pilotgjuteri med möjlighet att ta fram sandgjutna komponenter i ett tidigt utvecklingsskede där man t.ex. kan jämföra resultaten mellan att använda primärt och återvunnet aluminium. RISE arbetar också med ämnen som legeringsdesign, materialkarakterisering, plåtformning, korrosionsskydd, fogningsmetoder och cirkulär ekonomi. 

Genom ett tätt samarbete med industri, akademi och samhälle skapar RISE hållbara lösningar för framtiden. Kontakta RISE idag för att få veta mer om vår expertis och erbjudanden inom aluminium.

Marie Fredriksson

Kontaktperson

Marie Fredriksson

Enhetschef

+46 10 228 49 08

Läs mer om Marie

Kontakta Marie
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Johan Berglund

Kontaktperson

Johan Berglund

Forskare

+46 10 228 47 04

Läs mer om Johan

Kontakta Johan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.