Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Cirkulärt aluminium - ett lätt material med stora möjligheter

Aluminium är ett material med exceptionella egenskaper som hållfasthet, låg vikt och korrosionsbeständighet. Primärframställningen av aluminium är dock enormt energiintensiv och vi behöver därför behöver öka användandet av återvunnet aluminium. Men återvinningsprocessen är inte utan utmaningar. Vilka är dessa och hur kan vi hjälpa till?

Trots att det ofta sägs att aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst utan negativ inverkan på dess egenskaper, är verkligheten mer komplicerad. Återvunnet aluminium består av skrot - gamla produkter som smälts om för att ges nytt liv i nya komponenter. Aluminiumet i sig förändras inte när det smälts ned, men skrotet kan innehålla små mängder föroreningar som kan påverka materialets egenskaper. Med ökad kunskap om materialet och återvinningsprocessen är dock möjligheterna med återvunnet material mycket goda. 

Utvecklingsstöd inom formning och gjutning av cirkulärt aluminium

Vill du använda aluminium på ett mer hållbart och cirkulärt sätt? Då kan vi på RISE hjälpa dig med experttjänster inom hela värdekedjan, från design till återvinning. 

Vi har lång erfarenhet av forskning och utveckling inom hållbart aluminium och erbjuder bland annat:

  • Test- och analysmetoder för att utvärdera egenskaper, kvalitet och miljöpåverkan av aluminium i olika produkter och processer.
  • Utvecklings- och innovationstöd för att optimera användningen, återvinningen och återanvändningen av aluminium, samt för att skapa nya material och tekniker baserade på aluminium.
  • Kompetensutveckling genom seminarier, workshops och utbildningar om cirkulärt aluminium.
  • Rådgivning kring cirkulära affärsmodeller kopplade till aluminium

Vi har även ett komplett tjänsteerbjudande inom plåtformning som bland annat omfattar tjänster inom materialkaraktärisering, så som dragprov för att bestämma mekaniska egenskaper och formbarhetsprovning för att ta fram formgränskurvor. Detta kan användas som underlag till processimuleringar med hög noggrannhet.

I vårt pilotgjuteri finns möjlighet att ta fram sandgjutna komponenter i ett tidigt utvecklingsskede där man t.ex. kan jämföra resultaten mellan att använda primärt och återvunnet aluminium. 

Genom ett tätt samarbete med industri, akademi och samhälle skapar RISE hållbara lösningar för framtiden. Om du vill ta del av vår expertis, får du gärna ringa eller maila oss direkt! Våra kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan. Vi ser fram emot att höra från dig!

Marie Fredriksson

Kontaktperson

Marie Fredriksson

Enhetschef

+46 10 228 49 08

Läs mer om Marie

Kontakta Marie
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Johan Berglund

Kontaktperson

Johan Berglund

Forskare

+46 10 228 47 04

Läs mer om Johan

Kontakta Johan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.