Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Södra massafabrik

Södra i Värö

Tillverkar och utvecklar material av den förnyelsebara råvaran trä

På Södra i Värö finns flera verksamheter – pappersmassabruk, sågverk, innovationscenter samt tillverkningsfabrik för korslimmatträ. Genom att ha tre affärsområden som omfattar hela värdekedjan från frö till färdig produkt, skapas långvariga synergier.

Genom effektivt resursnyttjande tar Södra tillvara på hela trädet. Ingenting går till spillo och det som blir restprodukter återanvänder Södra i processen igen – likt ett kretslopp. Verksamheterna producerar mer energi än vad de gör av med vilket gör att Södra levererar grön el till elnätet – 1,6 TWh årligen. Tusentals villor i närområdet värms upp av Södras fjärrvärme.

Södra i Värö bedriver forskning och utveckling för att förbättra dagens produkter och fabriksprocesser samtidigt som de forskar för nya innovativa produkter på marknaden. Det handlar bland annat om nästa generations biodrivmedel, ersätta kemikalier från fossil råvara och hitta nya materialkoncept. Redan nu tillverkas kläder, nya förpackningsmaterial och bilbränsle av Södras material tack vare den forskning som bedrivs i Värö.

Södra i Värö

Möjliggör
Använda Mindre

Kontakt

Virkesvägen 1
432 86 Väröbacka
Sverige

E-post

Webbplats

Telefon

034-0628181