Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Mätkvalitet på laboratorier
Foto: RISE Bildbibliotek

Mätkvalitet på laboratorier SS-EN ISO/IEC 17025:2018 Digital

I vår erbjuder vi vår populära kurs digitalt! Orsaken är naturligtvis pandemin, men samtidigt bidrar vi tillsammans till minskat resande som vi väl får se som en positiv konsekvens.

On-linekursen är lite nedkortad jämfört med den kurs vi brukar hålla i Borås och den är nu helt anpassad för deltagande vid den egna datorn.

Kursen genomförs under tre halvdagar, förmiddagar 08.30 – 12.00, på samma sätt som vi gjorde vid den uppskattade kursen förra året. Självklart genomförs den ”live” med många tillfällen för frågor och diskussioner och självklart även med flera pauser. Dessutom kommer vi ge möjlighet till fråge- och diskussionspass under eftermiddagarna dag två och tre! 

Säkring av Mätkvalitén

Standardens rubrik är "kompetenskrav för provnings- och kalibreringslaboratorier" men ISO/IEC 17025 är mycket bredare än så. Med standarden som grund behandlar vi hela kedjan i säkringen av mätkvalitén.

Kursen baserar vi naturligtvis på den senaste utgåvan från 2018. Utöver att standarden då fick en helt ny struktur, så tillkom även en hel del förändringar. Det gäller bland annat större fokus på riskanalyser, opartiskhet, beslutsregler och även t.ex. hantering av inköp, LIMS etc. Under genomgången diskuterar vi både exempel på tillämpning och skillnaderna mot förra utgåvan.

Förutom kraven i ISO/IEC 17025, som vi går igenom ”från pärm till pärm”, tar vi även upp de senaste uppdateringarna av föreskrifter, EA-dokument och guider samt gör små djupdykningar på sådant som är viktigt, lite krångligare och kanske inte är helt självklart. Här ingår bland annat beräkning av mätosäkerhet. Ett viktigt avsnitt är också den interna kvalitetskontrollen, liksom det nya om riskanalyser som är tillämpligt inom flera områden.

Kursdokumentation får du tillgång till digitalt.

Mål och syfte

Efter kursdagarna ska du förvänta dig ha en god inblick i standardens förväntningar och god förståelse för hur kraven kan hanteras och nyttan med detta.

Vi tror vi kan utlova nyttiga dagar som även ger lite utrymme för diskussioner via webben. Vid de tidigare fysiska kurserna i Borås har vi fått mycket goda omdömen. ”Mycket information” ”Lättsamt att ta åt sig” ”En underbar kurs” sade deltagare efter tidigare kurstillfällen.

Målgrupp

Laboratorieansvariga, mättekniker, laboranter, QA-personal, internrevisorer med flera.

Detta är främst en kurs för dig som redan arbetar inom ett ackrediterat laboratorium, men som vill fräscha upp och öka din kunskap om tillämpningen av ISO/IEC 17025 och nu dessutom alla nyheter. Kursupplägget är även anpassat för dig som är relativt ny inom området.

Röster från tidigare deltagare

"En mycket bra och lärorik kurs"
"Kunniga och engagerade föreläsare"
"Roliga övningar"

Undervisningstyp

Kurs,

Undervisningsform

Digitalt,

Validering

Kursintyg

Kursspråk

sv

Tillfällen

10-12 maj 2022
Digital
Karta
10 maj 2022 - 12 maj 2022
08:30-13:00
9900 SEK
Obegränsad
Talare
Program
Talare
Jan Johansson

Jan Johansson

Senior forskare, RISE
Magnus Holmsten

Magnus Holmsten

Ingenjör, RISE
Kerstin Mattiasson

Kerstin Mattiasson

Civilingenjör, RISE
Program

Bland föreläsarna finner du bl.a. erfarna bedömare av ackrediterade labb, både inom fysikalisk- och kemisk mätteknik. Eftersom det i delar finns tydliga paralleller till ISO 9001 har vi också med erfarenheter från dess tillämpning.

Tisdag den 10 maj kl.08.30 - 12.00

  • Inledning med introduktion till programmet
  • Kort om ackreditering, STAFSar, andra krav och stöddokument.
  • Vi börjar genomgången av de olika elementen i ISO/IEC 17025:2018, med exempel på praktisk tillämpning och skillnader mot utgåva 2.

Onsdag den 11 maj kl. 08.30 - 12.00

  • Fortsatt genomgång av ISO/IEC 17025:2018 med exempel och övningar.
  • Skattning av mätosäkerhet – En praktisk snabbkurs i tillämpningen av GUM resp. kontrollprov.
  • Intern och extern kontroll – Laboratoriet förväntas ha en aktiv kvalitetssäkring av sina resultat och tillämpa lämpliga övervakningsmetoder/analyser och dra slutsatser från detta. Här går vi igenom exempel på tillämpning både från kemiska och fysikaliska mätningar.

13.00-15.00

Möjlighet att delta med frågor diskussion.

Torsdag den 12 maj kl. 08.30 - 12.00

  • Fortsatt genomgång av ISO/IEC 17025:2018.
  • Risker och möjligheter – detta är ett nytt avsnitt i utgåva 3, som bl.a. syftar till att ge förutsättningar till förbättrade resultat och färre problem…

13.00-15.00

Möjlighet att delta med frågor/diskussion

Ca tre pausar per förmiddagspass är inplanerade

Jan Johansson

Kontakt

Jan Johansson

Senior forskare

Läs mer om Jan

Kontakta Jan
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Lena Gamalielsson

Administratör

Lena Gamalielsson

Administratör

Läs mer om Lena

Kontakta Lena
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.