Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Mätkvalitet på laboratorier
Foto: RISE Bildbibliotek

Mätkvalitet på laboratorier - SS-EN ISO/IEC 17025:2018

Kurstillfällena 2018 och 2019 blev snabbt fullbokade. Nu kan du anmäla dig till årets kurstillfälle. Välkommen med din anmälan!

Standardens rubrik är "kompetenskrav för provnings- och kalibreringslaboratorier" men ISO/IEC 17025 är mycket bredare än så. Under de här dryga två dagarna behandlar vi hela kedjan i säkringen av mätkvalitén.

Allt om det nya…

Kursen baserar vi på den nya utgåvan , som i den svenska översättningen heter SS-EN ISO/IEC 17025:2018. Utöver att standarden har fått en helt ny struktur jämfört med utgåva 2, så har det även tillkommit en hel del förändringar. Det gäller bl.a. mer fokus på riskanalyser, opartiskhet, beslutsregler och även t.ex. hantering av inköp, LIMS etc. Under genomgången diskuterar vi både exempel på tillämpning och skillnaderna mot utgåva 2.

 

Förutom kraven i ISO/IEC 17025, som vi går igenom ”från pärm till pärm”, tar vi även upp de senaste uppdateringarna av föreskrifter, EA-dokument och guider samt gör djupdykningar på sådant som är viktigt, lite krångligare och kanske inte är helt självklart. Här ingår bl.a. sätt att validera metoder och beräkning av mätosäkerhet. Ett viktigt avsnitt är också den interna kvalitetskontrollen, liksom det nya om riskanalyser som är tillämpligt inom flera områden.

 

 

Mål och syfte

Efter kursdagarna ska du förvänta dig ha en god inblick i standardens förväntningar och god förståelse för hur kraven kan hanteras och nyttan med detta.

Vi tror vi kan utlova nyttiga dagar som även ger utrymme för diskussioner och praktiska övningar.  ”Mycket information” ”Lättsamt att ta åt sig” ”En underbar kurs” sade deltagare efter tidigare kurstillfällen.

Målgrupp

Laboratorieansvariga, mättekniker, laboranter, QA-personal, internrevisorer m.fl.

Detta är främst en kurs för dig som redan arbetar inom ett ackrediterat laboratorium, men som vill fräscha upp och öka din kunskap om tillämpningen av ISO 17025 och nu dessutom alla nyheter. Kursupplägget är även anpassat för dig som är relativt ny inom området.

Berätta gärna om kursen för kollegor!

Föreläsare

Bland föreläsarna finner du bl.a. erfarna bedömare av ackrediterade labb, både inom fysikalisk- och kemisk mätteknik. Eftersom det i delar finns tydliga paralleller till ISO 9001 har vi också med erfarenheter från dess tillämpning.

Magnus Holmgren, Kvalitet, RISE

Magnus Holmsten, Mätteknik, RISE

Gunn-Mari Löfdahl, Mätteknik, RISE

Bertil Magnusson, Kemi, RISE

Kerstin Mattiasson, Mätteknik, RISE

 

Innehåll

Program   (utöver detta ca tre pauser per förmiddagspass)

Måndagen den 19 oktober 2020

08.30       Inledning med introduktion till programmet

Kort om ackreditering, STAFSar och andra krav och stöddokument.

Vi börjar genomgången av de olika elementen i ISO/IEC 17025:2018, med exempel på praktisk tillämpning och skillnader mot utgåva 2.

12.00      Slut för dagen

Tisdagen den 20 oktober 2020

08.30       Fortsatt genomgång av ISO/IEC 17025:2018 med exempel och övningar…

Skattning av mätosäkerhet – En praktisk snabbkurs i tillämpningen av GUM resp. kontrollprov.

Intern och extern kontroll – Laboratoriet förväntas ha en aktiv kvalitetssäkring av sina resultat och tillämpa lämpliga övervakningsmetoder/analyser och dra slutsatser från detta. Här går vi igenom exempel på tillämpning både från kemiska och fysikaliska mätningar.

12.00      Slut för dagen

Onsdagen den 21 oktober 2020

08.30       Fortsatt genomgång av ISO/IEC 17025:2018.

Risker och möjligheter – detta är ett nytt avsnitt i utgåva 3, som bl.a. syftar till att ge förutsättningar till förbättrade resultat och färre problem…

12.00      Slut för dagen

 

Röster från tidigare deltagare

"En mycket bra och lärorik kurs"

"Kunniga och engagerade föreläsare"

"Roliga övningar"

Program 2020

Praktisk information

Tid

19 okt 2020, 08:30 - 21 okt 2020, 12:00

Kommun

Borås stad

Plats

Digitalt

Mat och logi

 

 

Typ av arrangemang

Kurs

Validering

Kursintyg

Anmälningsinformation

Avgift

9 100 SEK exklusive moms

Betalningsinformation

Faktureras efter avslutad kurs

Sista anmälningsdatum

8 okt 2020

Bokningsvillkor

Anmäl dig senast 8 oktober. Anmälan är bindande men avbokning kan göras upp till 14 dagar före kursstart utan kostnad. Återbud därefter, fram till 7 dagar före kursstart, debiteras med halva avgiften. Vid senare återbud debiteras hela avgiften. Om du får förhinder får du gärna skicka en ersättare. Deltagarantalet är begränsat. Vid för lågt deltagarantal förbehåller vi oss rätten att ställa in aktuellt arrangemang, vilket i sådana fall meddelas senast arbetsdagen efter sista anmälningsdag.

 

Anmäl dig här

Behandling av dina personuppgifter

Gunn-Mari Löfdahl

Ansvarig

Gunn-Mari Löfdahl

Senior Projektledare

+46 10 516 53 81
gunn-mari.lofdahl@ri.se

Läs mer om Gunn-Mari

Lena Gamalielsson

Ansvarig

Lena Gamalielsson

Kundsupportadministratör

+46 10 516 60 02
lena.gamalielsson@ri.se

Läs mer om Lena