Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Stor brandhall Norge

Denna anläggning kan tack vare sina unika möjligheter för flexibla experimentella inställningar erbjuda många alternativ för effektivare brandtester.

Med sina 612 m^2 (36m x 17m) och 22m innertakhöjd är RISE Fire Research I Trondheim den största brandtesthallen i Europa. Hallen är mycket mångsidig och kan rymma storskaliga brandtester och experiment för att undersöka brandantändning, utveckling, detektering och släckning. Hallens undertak går att höja och sänka till valfri höjd upp till 15m, vilket ger stora fördelar vid testning av bland annat släcksystem, då man på så sätt enkelt och snabbt kan justera rummets dimensioner enligt kundens krav. Sådana släcksystem har många olika tillämpningsområden, exempelvis lager, maskinutrymmen, hangarer, atrium mm.

Taket består av två olika moduler, vilket möjliggör tester i ett rum med olika takhöjder. Den totala ytan som taket täcker är 476m^2 (17m x 28m), vilket ger en maximal rymdstorlek på 7140m^3.

Utöver detta går det att skapa olika omgivningsförhållanden med avseende på natur och vind, vilket i många fall är viktigt för att göra testparametrarna så realistiska som möjligt.

Observation av testerna sker från ett kontrollrum i ren miljö.

Fakta

Testbäddsnamn

Stor brandhall Norge

Etableringsår

1991

Testbäddskategori

Laboratoriemiljöer (LM)

Bransch

Fordon och transport, Fastigheter / infrastruktur, Energi och Miljöteknik, Material, Processindustri

Område

Brandsäkerhet

Region

Utanför Sverige

Robert Harley Mostad

Robert Harley Mostad

Ingeniør

Läs mer om Robert

Kontakta Robert

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tian Li

Tian Li

Senior Research Scientist

Läs mer om Tian

Kontakta Tian

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.