Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Seminarium sdhc

Seminarium: Dansk utblick

12 maj 2023, 10:19

För ett år sedan enades den danska regeringen om en Power-to-X-strategi för att påskynda utvecklingen av grön vätgas och e-bränslen och sätta Danmark i en ledande europeisk position. Vad har hänt sedan avtalet och vilka planer förverkligas? Hur ser statusen ut för de kommande energiöarna (med särskilt fokus på Bornholm), elproduktion och rörledningar?  

Syftet med detta online-evenemang är att ge de senaste uppdateringarna, en förståelse och intresse för vätgas- och Power-to-X-utvecklingen i Danmark.  

Välkommen till detta event av Swedish Hydrogen Development Center för en dansk utblick. 

shdc@ri.se  

När

  • 2 juni 2023
  • Klockan 9.45-12.00
  • Anmälan till SHDC-deltagare har skickats ut via Outlook. Kontakta shdc@ri.se om du inte fått inbjudan. 

Program

Välkommen - Johan Sandstedt och Anna Tibbelin

Dansk vätgasstrategi och Energinets roll 
Energinet är stamnätsoperatör i Danmark, det vill säga motsvarighet till Svenska Kraftnät. Energinets uppgift omfattar dock el- och gasöverföring. Vi kommer att få höra om den danska vätgasstrategin, en prognos för elproduktion och Energinets roll i denna utveckling. Energinet, Nicolai Sørensen, Senior rådgivare inom energistrategi 

Danska affärsutsikter för vätgas 
Business Sweden ägs gemensamt av svenska staten och näringslivet för att stödja svensk affärsutveckling globalt. Bland deras uppdrag finns affärsinformation och analys. Vi lyssnar på deras resultat om den danska vätgassektorn. Business Sweden, Klas Arvidsson, projektledare 

Vätgasens värdekedja 
Örsted har gjort en imponerande resa, från ett fossilbaserat energibolag till en föregångare inom förnybar energi. I Sverige har de engagerat sig i Liquid Winds projekt Flagship One. Vad har de för PtX-ambitioner, syn på den danska Pt-marknaden och deras danska PtX-projekt? Örsted, Michael Simon Aagaard, chef för affärsutveckling, Power-to-X, Europa.

Kort paus

Vindkraft och vätgas i dansk och europeisk kontext 
Eurowind är en entreprenöriell vindkraftsutvecklare. Hur ska vätgas passa in i vindkraftsutvecklingen? Eurowind, Henrik Lykke Sørensen, chef för PtX Competence Center.

Danska Energiöarna 
Hur kommer begreppet "energiöar" och särskilt Bornholms energiö att stödja utvecklingen? Vi får en bättre förståelse för "energiöar" och kring Bornholms energiöars påverkan på- och interaktion med det lokala samhället. Bornholm Energi & Försörjning, Mette Skøt, projektutvecklare · Strategi & Affärsutveckling.

Öppet samtal med deltagare

Programmet kan komma att uppdateras. 

Johan Sandstedt

Johan Sandstedt

Forsknings-och utvecklingsingenjör

+46 10 228 42 77

Läs mer om Johan

Kontakta Johan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.