Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Minna Näsman BotH2nia

“Så får vi energiomvandlingen att hända”

03 april 2023, 16:12

Minna Näsman är projektchef för det nationella vätgasnätverket för offentliga aktörer i Finland: BotH2nia.

Vad gör BotH2nia? 

– Vi vill rikta allmänhetens uppmärksamhet till att det nordöstra hörnet av Europa har en betydelsefull potential att producera utsläppsfri energi och dekarbonisera både industriella processer och transport med hjälp av vätgas.

Varför tycker du att det är viktigt att samlas kring svensk vätgasutveckling, exempelvis som inom SHDC?

– Utan kontinuerlig, transparent diskussion om vad energiomvandlingen kommer att innebära i praktiken får vi inte fossila bränslen och råmaterial "ut ur systemet". Vätgasen är en liten men nödvändig del av pusslet vars hantering kräver specialkunskap. Därför är det jätteviktigt att sprida kunskapen om vätgas till alla dess potentiella nya användningsområden.

Berätta om utvecklingsplanerna för BotH2nia?

– BotH2nia värnar för den gränsöverskridande dialogen som engagerar både privata och offentliga aktörer. För att göra vätgasomvandlingen begriplig fortsätter vi att sprida goda praktiska exempel som publicerats i form av nyheter, rapporter och artiklar av olika vätgasorganisationer runt Östersjön. Vi ordnar även i framtidsevenemang där både företag och forskare möts med kommunala och regionala planerare. Därtill vill vi utveckla nya digitala och fysiska tjänster som hjälper både investerare att hitta bra tomter och tillståndsgivare att förstå var vätgasprojekt kommer att utvecklas och vad det kräver av planläggningen. Vi stöder också gärna vidareutvecklingen av vätgasutbildningen så att det i framtiden finns gott om arbetare med rätta kunskaper som i praktiken får energiomvandlingen att hända.


 

Johan Sandstedt

Johan Sandstedt

Forsknings-och utvecklingsingenjör

+46 10 228 42 77

Läs mer om Johan

Kontakta Johan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.