Kontaktperson
Live Mölmen
Forskare
Kontakta LiveDokumentation av eventen finns längst ner på sidan.
I denna utgåvan av akademisk roadtrip fokuserar vi på vätgas som drivmedel. Vi kommer få en inblick i forskningen på vätgas i förbränningsmotorer och turbiner.
Vilka utmaningar kommer med bytet till vätgas? Vidare jämför vi vätgas som drivmedel både med hänsyn på miljö och ekonomi för tunga transporter. Hur står vätgasen sig mot alternativen?
Spännande event med sitebesök både inom summiten och specifikt för den svenska delegationen.
För mer information vänligen besök Swedish Delegation to World Hydrogen Summit in Rotterdam
Holland är ett land som är mycket intressant i vätgassammanhang.
Det finns en lång gastradition och det satsas expansivt på olika delar av vätgasens värdekedja.
Tillsammans med Holländska ambassaden och Business Sweden får vi en inblick i utvecklingen
Regeringen miljardsatsar på utveckling av svenskt inrikesflyg.
Från politiskt håll hörs att vi inte skall känna flygskam. Samtidigt måste utsläppen ner till nettonoll.
Hur går detta ihop? Vätgas är en del av lösningen – både för produktions av SAF och för direktdrift av flygplan.
Men var står utvecklingen av vätgasdrivna flygplan? Finns flygplan och infrastruktur på flygplatserna?
Låt oss träffa forskare, företag, flygplanstillverkare och flygplatser för att dyka djupt i möjligheterna.
Nedan hittar ni länk till presentationerna från workshoppen.
Vi ser många vätgasproduktionsprojekt i planeringsfasen. Investeringarna baseras på framtida antaganden om vätgasproduktionskostnader. Men vad är rimligt att förvänta sig? Om fem år, vilken teknik ser vi på marknaden, vad är på ingång och vad kommer den totala produktionskostnaden att vara?
I norra Sverige och Finland sker vätgasutvecklingen snabbt. Hur kan regionerna samverka för att fortsätta ta kliv framåt inom vätgasrelaterad verksamhet, forskning och uppbyggnad av infrastruktur?
Inflation Reduction Act (IRA) blev amerikansk lag den 16 augusti 2022. En betydande del av IRA är ett massivt stöd till sektorn för ren energi, inklusive vätgas. Kanadas regering fastställde sitt åtagande att utveckla en ren vätgasekonomi i december 2020 när de publicerade en Kanadensisk vätgasstrategi. År 2050 avser landet att leverera upp till 30 procent av sin energi i form av vätgas och bli en av de tre främsta producenterna av ren vätgas globalt.
I mars 2023 skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en reviderad version av föreskriften om hantering av brandfarliga gaser ”MSBFS2020:1” på remiss. Revideringen fokuserar på nya specifika regler för vätgashantering, samt inkluderar en ny bilaga om säkerhetsavstånd för vätgas. Dokumenten, på svenska, finns här: Remisser om föreskrifter och allmänna råd (msb.se)
Syftet med detta online-evenemang är att ge ökad förståelse, bidra med kunskap och diskussioner om nuvarande och kommande regelverk för säkra vätgasinstallationer, men även att förstå hur detta fungerar i verkligheten: både i installationer och tillstånd.
Vad är nytt i kommande regelverk om vätgashantering, vad kan kommande tillståndsprocesser och installationer lära av tidigare installationer och hur kan vi fortsätta utvecklingen av detta viktiga ämne?
Här kan du läsa mer om seminariet och programmet.
För ett år sedan enades den danska regeringen om en Power-to-X-strategi för att påskynda utvecklingen av gröna väte- och e-bränslen för att placera Danmark i en ledande europeisk position inom området. Vad har hänt sedan avtalet slöts, och vilka planer kommer förverkligas?
Dansk Utblick / Danish Outlook_2023 (pdf, 4.51 MB)
Vätgassäkerhet / Hydrogen Safety_2023 (pdf, 3.78 MB)
Vätgasflyg 10 April 2024 (pdf, 20.83 MB)
Holländsk utblick 16 april (pdf, 29.24 MB)