Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Ny webbplats stöttar kommuner i arbetet under Coronapandemin

14 maj 2020, 12:00

Nu lanseras webbplatsen digitalvardochomsorg.se för samordning och inspiration kring digitala verktyg för kommunal vård, omsorg och socialtjänst i Coronapandemin. Webbplatsen erbjuder kunskap och verktyg för att frigöra tid och hitta nya sätt att arbeta. 

- Digitalvardochomsorg.se ger tillgång till snabb information och tydligt stöd vad gäller till exempel nya digitala verktyg och arbetssätt. Målet är att frigöra tid för medarbetarna i vård, omsorg och socialtjänst och bidra till att minska smittspridningen, säger Maria Gill från RISE.

- Digitaliseringen är en viktig del i arbetet med att hantera effekterna av Coronapandemin och jag uppskattar verkligen att så många aktörer nu går samman för att stötta kommunerna i arbetet med att snabbt och säkert breddinföra befintliga lösningar eller få ut ny teknik, säger socialminister Lena Hallengren.

Innehållet i webbplatsen ska stötta kommuner och organisationer inom kommunal vård, omsorg och socialtjänst att agera effektivt vad gäller till exempel lagstiftningen runt sekretess och upphandling. Den innehåller också tips och inspiration för att utveckla nya tjänster och hur befintliga tjänster kan användas på nya sätt i en tid när vi behöver ställa om.

- Att bryta människors isolering utan att ha fysisk kontakt är ett område där vi vill ge inspiration. Det handlar om tjänster både för medarbetare i vård, omsorg och socialtjänst och för alla oss andra, säger Peter Kjäll från RISE.

Webbplatsen digitalvardochomsorg.se drivs av forskningsinstitutet RISE i samverkan med Socialstyrelsen, E-hälsomyndigheten, Myndigheten för delaktighet, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Föreningen Sveriges socialchefer, Upphandlingsmyndigheten, PTS, Vårdanalys, IT&Telekomföretagen, branschorganisationen Swedish Medtech samt det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health och medfinansieras av Socialdepartementet.

 

För mer information:

Maria Gill, RISE, 070-277 52 44, maria.gill@ri.se