Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Nu lanseras Akademin för livslångt lärande ­- för digitalisering i den offentliga sektorn

30 september 2020, 12:11

Klimatomställning, digitalisering, globalisering och en förändrad demografi gör att kraven på organisationers förmåga att ställa om ökar. Därför lanseras nu Akademin för livslångt lärande, en utbildning som vänder sig till ledare i den offentliga sektorn med målet att dra full nytta av den digitala utvecklingen.

Under hösten 2020 startas en pilotverksamhet riktad mot myndighets-, kommun- och regionchefer och under 2021 kommer ett bredare erbjudande. Utbildningen ska ge djup kunskap inom digitalisering och har tre huvudområden; medborgarperspektivet, den digitala verktygslådan och ledarskap i en värld som förändras snabbt. Genom att utbilda offentliga ledare vill Akademin för livslångt lärande (AfLL) skapa lärande organisationer och förutsättningar för konstant utveckling.

- Att digitalisera i den offentliga sektorn kan vara utmanande men med ökad kunskap om digitala verktyg och arbetssätt kan det både förenklas och effektiviseras. Därför är det här ett jättespännande initiativ som vi är övertygade kommer att öka takten avsevärt. Det är tillsammans som vi skapar förändring, säger Anders Olsson, vd Telia Sverige

Utgångspunkten för AfLL är samhällets behov av ny kompetens. Konsekvensen av de omfattande transformativa processer vi nu ser är förändrade arbetsuppgifter, processer, verktyg och metoder. Initiativtagare är RISE, Google, Telia, Ericsson, IT & Telekomföretagen och Svenskt Näringsliv. AfLL leds av forskningsinstitutet RISE.

- RISE uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. Genom Akademin för livslångt lärande vill vi bidra till utvecklingen av ledare i offentlig sektor och på så vis accelerera Sveriges innovationsförmåga, säger Pia Sandvik, VD RISE.

- Utbildning är inte längre något som man bara kan avverka i unga år. Vi måste gå över till ett aktivt, kontinuerligt vardagslärande genom hela livet. Med Akademin för livslångt lärande vill vi underlätta för alla i offentlig sektor att investera i sig själva och aktivt lära sig nya saker, säger Anna Wikland, Sverigechef för Google

Akademin för livslångt lärande lanseras under Digital@Idag den 2 oktober. Digital@Idag är en årlig och nationell temadag för Sveriges digitala utveckling.

 

Länk till eventet på fredag kl 09.00 - 12.00  https://vimeo.com/461834321/78d7104340

För ytterligare frågor kontakta Lotta Schibbye Fredrikson, projektledare RISE.

+46 73 028 09 57

charlotta.schibbye.fredrikson@ri.se