Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Matkunder vill bidra till ett bättre klimat

25 juni 2019, 07:06

Nästan 30 procent av e-handelskunderna på mat.se säger ja till att byta till andra produkter för att bidra till ett bättre klimat. Det visar ett första resultat av ett forskningsprojekt som Mat.se startat i samarbete med RISE. De varor man är mest beredd att byta ut är köttfärs, ris och vispgrädde.

Under ett par veckor har e-handelskunderna hos Mat.se på frivillig väg fått anmäla sig till förstudien som ska visa exakt hur villiga konsumenterna är att förändra sitt köpbeteende för att minska klimatpåverkan från den mat vi äter. 27 procent har hittills tackat ja till att anta utmaningen.

Forskarna på RISE har under en längre analyserat hur enskilda livsmedel och ingredienser påverkar klimatet. Klimatpåverkan mäts i koldioxidekvivalenter (CO2e) och alla livsmedel har fått ett värde uttryckt i kilo CO2e per kilo livsmedel. Med hjälp av detta värde kan man sedan se påverkan mellan jämförbara produkter som exempelvis att ris har tio gånger större klimatpåverkan än potatis.

–  För RISE är det övergripande målet att bidra till en mer hållbar konsumtion och produktion av livsmedel i Sverige. Därför är det viktigt för oss att stötta det här projektet med vår kunskap och forskning, säger Britta Florén, projektledare på RISE.

I projektet har man identifierat livsmedel med hög klimatpåverkan och lyfter istället fram de klimatsmarta alternativen och på Mat.se kan nu de kunder som vill få hjälp genom den nya tjänsten ”klimatsmarta sök” i nätbutiken. Söker man exempelvis på ordet köttfärs till favoriträtten spagetti & köttfärssås så får man även upp de klimatsmartare alternativen kycklingfärs och soyafärs. Efter tre veckor visar primära resultat att 32 procent av de som sagt ja faktiskt väljer ett klimatsmart alternativ till köttfärs. Nio procent byter ut vispgrädde och hela 13 procent väljer ett alternativ till ris.

– Genom att ta fram och tydligt synliggöra klimatdata ska svenska konsumenter aktivt kunna välja varor med lägre klimatpåverkan. Vi vill driva utvecklingen av dagligvaruhandeln i rätt riktning och därmed minska den totala klimatpåverkan, säger Karin Jelkeby, verksamhetsansvarig på Mat.se

Livsmedelskonsumtionen står i dag för cirka 25 procent av hushållens totala klimatavtryck. 

För mer information kontakta:

Thomas Angervall, RISE, tel. 010-516 66 74

Viveca Järhult, t.f. marknads- och PR-ansvarig på Mat.se, tel. 073-520 1949

Axfoods presstjänst: tel. 070-289 8983