Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Sveriges första flygande matleverans

16 december 2019, 09:17

Forskare på forskningsinstitutet RISE har nu genomfört Sveriges första flygande matleverans. Flygningen var autonom (självkörande) och utom synhåll. Drönaren flög från en restaurang i utkanten av Linköping in till universitetsområdet.

- Det var en relativt kort sträcka fågelvägen, men en viktig milstolpe i att visa att fossilfria transporter kan komma att utföras av drönare inom en snar framtid, säger projektledaren Andreas Gising, från RISE.

Utmaningen har varit att skapa den tekniska lösningen, utveckla och utprova ett nytt säkerhetssystem och att få det tillstånd från Transportstyrelsen som krävs för drönarleverans utom synhåll, det som i branschen kallas ’beyond visual line of sight’ (BVLOS). Forskningsprojektet främjas och stöds av EU: s innovationsorganisation EIT Digital och är en aktivitet för att ta fram och kommersialisera teknik för autonoma lager och leveranser.

- Säkerhet är det viktigaste i ett sådant här system. Vi har utfört många hundratals verifierande flygningar under året för att säkerställa tillförlitligheten i systemet, säger Rasmus Lundqvist, forskare i Autonoma system på RISE och verksamhetschef för flygningarna.

För att kunna genomföra uppdraget har RISE tagit fram ett eget säkerhetssystem, kallat Drone Safety Service, ett system som kommer att kunna användas av många aktörer i drönarbranschen och även i framtida forskningsprojekt.

 

Se film från första flygande matleveransen och läs mer om forskningsprojektet (även kontaktpersoner):

https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/projekt/award2