Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Projekt för att slippa giftiga lösningsmedel vid batteritillverkning

03 februari 2023, 09:48

Att tillverka batterier för att lagra ren energi är en smutsig process. Nu ska ett konsortium av 17 tvärvetenskapliga europeiska partners utveckla en tillverkningsteknik för nästa generations litiumjonbatterier som kan eliminera de flyktiga organiska föreningarna från tillverkningsprocessen. 

Det nya forskningsprojektet Horizon Europe NoVOC finansieras genom EU:s Horizon Europe Framework Program for Research and Innovation och har en budget på 5,4 miljoner euro under de kommande fyra åren. NoVOC koordineras av RISE Research Institutes of Sweden, Avdelningen för Material och Ytdesign.

Den nuvarande produktionen av litiumjonbatterier kräver användning av giftiga lösningsmedel, generellt VOC (Volatile Organic Compounds). Detta skadar inte bara miljön, det är också en stor kostnadsfaktor.

- I NoVOC kommer vi att utveckla tillverkningsprocesser som är ekonomiskt lönsamma, utan användning av VOC. Syftet med NoVOC är att designa och demonstrera två konkurrenskraftiga celltillverkningsteknologier, vattenbaserad och torr, för bilbatterier avsedda för produktion i Europa, säger Sara Stibing, projektledare RISE.

De innovationer som föreslås i NoVOC om förbättringar av celltillverkningsprocessen är integrationen av två nya elektrodtillverkningsprocesser i den för närvarande tillgängliga cellsammansättningsprocessen, och demonstrera tillverkningsbarheten av bilbatterier i två format (pouch och cylindrisk). Därmed kommer NoVOC-cellerna att produceras utan giftiga organiska lösningsmedel, såsom NMP, vilket eliminerar VOC och de kan dessutom produceras till en bråkdel av den nuvarande celltillverkningskostnaden.

 

Presskontakt:
Anwar Ahniyas, forskare RISE
+46 76 864 00 59
anwar.ahniyaz@ri.se