Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Meta finansierar RISE-forskning om resurseffektivare AI

12 december 2022, 13:47

Meta har beslutat att finansiera forskning inom djup maskininlärning för artificiell intelligens med målet att avsevärt minska beräkningsresurserna utan någon betydande minskning av prestanda. Detta är en del av ett europeiskt program på 2,5 miljoner USD för att stödja oberoende akademisk forskning över hela Europa för att studera frågor och möjligheter i det som Meta benämner metaverse.

– Framsteg inom djup maskininlärning för artificiell intelligens har lett till en exponentiell ökning av storleken på beräkningsmodeller och datamängder, med en motsvarande ökning av energiförbrukning och koldioxidavtryck. Vår forskning syftar till att hitta och utveckla resurseffektiva metoder som möjliggör en avsevärd minskning av beräkningsresurser utan någon betydande minskning av prestanda, säger Joakim Nivre, senior forskare inom artificiell intelligens och professor i datorlingvistik hos RISE.

Forskare i sju europeiska länder kommer att undersöka kopplingen mellan teknik för att utveckla metaverse och frågor som hållbarhet, integritet, säkerhet, inkludering samt framtidens arbete. Vid RISE ska två projekt bedrivas. Det ena kommer att fokusera på den globala infrastrukturen för beräkning och kommunikation, som driver metaverse inom ramen för hållbarhet och resurseffektiva tekniklösningar. Det andra projektet kommer att bedöma vad som krävs för att Sverige ska kunna anta ett rikstäckande utbildningsprogram inom Virtual Reality (virtuell verklighet) i syfte att arbeta för en vision om hållbar VR-utbildning för alla. 

Meta är ett amerikanskt multinationellt förvaltningsbolag som äger bland annat Facebook, Instagram, Oculus VR och Whatsapp. Förra året tillkännagav Meta XR Programs and Research Fund en tvåårig investering på 50 miljoner dollar i program och extern forskning för att undersöka hur man bygger dessa tekniker på ett ansvarsfullt sätt. Denna investering är en del av den fonden. 

– Detta arbete handlar om att göra forskning allmänt tillgänglig som kan hjälpa akademiker, civilsamhället, beslutsfattare och den bredare industrin att förstå och ta itu med de potentiella effekterna av framtida teknologier. Genom att göra denna forskning offentlig hoppas vi på att öka förståelsen runt hållbarhetsfrågor kopplade till metaverse, säger Janne Elvelid, Head of Public Policy Sweden & Finland hos Meta.