Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Castrol blir partner till RISE datacenterforskning

28 februari 2023, 10:33

Castrol har anslutit sig till RISE partnerprogram för datacenterenheten ICE (Infrastructure and Cloud Research and Test Environment). Samarbetet riktar sig främst åt att utveckla kylning av servrar genom nedsänkning i icke-ledande vätska, så kallad immersionskylning. 

- Immersionskylning är ett område som utvecklas snabbt och drivs av det globala behovet att optimera effektivitet och energianvändning i världens mest kraftfulla datacenter. Genom detta samarbete kommer Castrol och RISE att kombinera sin unika expertis för att skapa ökad prestanda, säger Rebecca Yates, BPs Technology Vice President Advanced Lubricants Products.

Samarbetet med Castrol syftar till att förbättra förståelsen för de fördelar inom för hållbarhet och energieffektivisering som följer med införandet av kylmedel för nedsänkningsteknik. Immersionkylning är en av flera lösningar för kylning av servrar i datacenters som kommer att behöva utvecklas. Vätskekylning kommer att krävas nu när värmegenereringsdensiteten (värme per kvadratcentimeter) för processorer går upp.

- Vi vill utmärka oss inom datacenterteknik genom att arbeta nära och med branschen. Ett partnerprogram hjälper till med dialog och direkt bilateralt samarbete. På så sätt kan vi fortsätta att utveckla vårt tankeledarskap tillsammans med våra partners, säger Tor Björn Minde, Director ICE Datacenter på RISE.

Datacentret ICE i Luleå är en testbädd för digitalisering och IT-infrastruktur som hanterar projekt och provning inom infrastruktur och byggnation av datacenterfastigheter, edge och cloud-applikationer, IT-arkitektur och maskininlärning. ICE är ledande i Europa och uppdraget är att bidra till att Sverige ligger i framkant när det gäller kompetens inom hållbara och effektiva datacenterlösningar, edge-beräkningar, molnapplikationer och dataanalys.​

 

 

Om Castrol

Castrol, ett av världens ledande smörjmedelsvarumärken, har ett stolt arv av innovation och bränsle till pionjärernas drömmar. Vår passion för prestanda, kombinerat med en filosofi om att arbeta i partnerskap, har gjort det möjligt för Castrol att utveckla smörjmedel och fetter som har varit kärnan i många tekniska bedrifter på land, i luften, i havet och i rymden i över 100 år.

 

Mer information –  https://ri.se/ice