Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Plastflaskor

Plast - superhjälte eller miljöbov?

Plast finns överallt i vår vardag och är på många sätt ett fantastiskt material. Samtidigt kan plast vara problematiskt, inte minst ur ett kemikalieperspektiv. Är plasten en hjälte eller bov, och hur går vi mot en hållbar plastanvändning?

När den kom betraktades plasten som lösningen på många problem. Nu har pendeln svängt och plastanvändningen ifrågasätts, och läser man enbart tidningsrubriker är det lätt att få intrycket att plast borde fasas ut helt och hållet. Skälen som framhålls är flera: nedskräpning, innehåll av skadliga kemikalier och att nästan all plast görs av fossil råvara. I själva verket är det svårt att se hur vårt samhälle skulle fungera helt utan plast. Vi behöver plast och behöver bli bättre på att använda plasten på ett hållbart sätt.

Plast är inte ett enskilt material

Plast består av olika kemikalier: någon form av polymer men också olika tillsatsämnen som till exempel färgämnen och mjukgörare. Kemikalierna kan vara fossila eller biobaserade. Den kemiska sammansättningen ger materialet dess egenskaper och bestämmer också dess påverkan på hälsa och miljö. Plast är alltså inte ett enskilt material och vare sig kan eller bör hanteras på ett enskilt sätt, utan plastfrågan är komplex.

Hur kan vi göra hållbara val?

Biobaserad, nedbrytbar, återvunnen. Begreppen är många och i viss mån otydliga. Hur ska man tänka för att göra hållbara materialval? För att bli lite klokare bjöd Substitutionscentrum i veckan in till ett seminarium med talare med olika perspektiv på hållbar användning av plast. Några av budskapen vi fick med oss var:

  • Det finns en begreppsförvirring omkring ”bio”. Att en plast är biobaserad behöver inte betyda att den är bionedbrytbar, och inte heller fri från skadliga kemikalier.
  • Bionedbrytbar eller komposterbar plast kräver industriell kompostering vilket Sverige idag inte har anläggningar för att hantera. Bionedbrytbar plast är därför inte att betrakta som hållbart idag.   
  • Plastanvändningen måste bli mer cirkulär, genom att öka användningen av återvunnen och biobaserad råvara.
  • För att kunna åstadkomma cirkulära flöden krävs att materialen är giftfria från början, dvs att kemikalier med skadliga egenskaper fasas ut redan i produktutvecklingsstadiet.

 Mer om detta och mycket annat kan du lära dig i seminariet som finns inspelat här:

https://www.ri.se/sv/substitutions-centrum/filmer-och-webbinarier/forum-for-kemikaliesmart-handel-kemikalier-i-plast

Anna Jacobs

Centrumledare för Substitutionscentrum

+46 10 228 45 30

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.