Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Stöd inom CCS och CCU för näringsliv och samhälle

På både teknik- och systemnivå spänner RISE erbjudande inom CCS och CCU över hela värdekedjan: från infångning, rening och upparbetning till lagring samt omvandling av koldioxid till olika produkter för industri- och transportsektorn. Vi stöttar både näringsliv och offentlig sektor på vägen mot Sveriges klimatmål.  

Att fånga in och permanent lagra koldioxid (CCS), alternativt att använda koldioxid av främst biogent ursprung (CCU), är nyckeltekniker för att nå klimatmål såväl nationellt som på EU-nivå och globalt. Sverige har med sina stora utsläpp av biogen koldioxid möjlighet att bli en betydande aktör inom området.   

Ett brett erbjudande 

På RISE arbetar vi med allt från utveckling av nya processer för mer energi- och kostnadseffektiv koldioxidavskiljning till utformandet av effektiva styrmedel för att realisera potentialen för negativa utsläpp. Vi erbjuder stöd inom CCS och CCU till aktörer inom både näringsliv och offentlig sektor genom insatser som kunskapsöversikter, teknikjämförelser, ekonomiska utvärderingar, hållbarhetsbedömningar samt möjlighet att demonstrera avskiljning, upparbetning och omvandling av koldioxid med hjälp av våra testbäddar.   

 

Karin Pettersson

Kontaktperson

Karin Pettersson

Forskare

+46 10 516 54 71

Läs mer om Karin

Kontakta Karin
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.