Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Utbildning ledde till bättre kommunikation på Scania

Olika bakgrund och erfarenhet kan ibland innebära svårigheter att kommunicera och i värsta fall leda till kostsamma missförstånd. En utbildning hos RISE fick delar av Scanias inköpsavdelning i Södertälje att prata med varandra på ett helt nytt sätt.  – Vi är väldigt nöjda. Är man nyanställd kan det ibland vara svårt att förstå snacket, säger Magnus Elling på Scania. 

Utmaningarna på en arbetsplats kan vara många. Förutom arbetsmiljö och tydliga målbilder är en viktig förutsättning för ett effektivt arbete att alla förstår varandra och pratar om sina arbetsuppgifter och det som hör där till på ungefär samma sätt. Något som kan vara svårt om många i arbetsgruppen är nyanställda och dessutom har olika bakgrund.

Magnus Elling, ansvarig för kvalitetssäkring på Scanias inköpsavdelning för pressgjutna komponenter, upptäckte ett behov av att förbättra kommunikationen i sin arbetsgrupp. Inköparna på avdelningen måste ha stora kunskaper om pressgjutning och också förstå terminologin som används hos Scanias ingenjörer och samarbetspartners.

– För den här tillverkningsmetoden måste man ha verktyg och maskiner som är väldigt dyra och avancerade. Då är det viktigt att den kommersiella och den tekniska sidan har ett språk och en basförståelse så att kommunikationen fungerar, säger Magnus Elling. 

Han hade själv tidigare gått RISE utbildning kring pressgjutning och kände att hela arbetsgruppen skulle ha glädje av den. 

– Jag har varit verksam inom gjuteri- och produktionsprocesser och tänkte att det kanske var för låg nivå för mig men det var det inte. Det var ett väldigt bra och proffsigt utbildningspaket som jag kan rekommendera alla att gå, säger han. 

Utbildning på engelska

Att RISE kunde ge utbildningen på engelska och översätta tillhörande material var en förutsättning för att Scania skulle genomföra den. 

– Vi är en internationell organisation. I det här gänget finns folk från till exempel Indien, Serbien och Brasilien och alla pratar inte svenska, säger Magnus Elling. 

Utbildningen gav snabbt resultat. 

– Vi är väldigt nöjda och märker redan nu att vi som är mer erfarna och de som är mer rookies pratar med varandra på ett helt nytt sätt och på en högre nivå än tidigare, säger Magnus Elling. 

Heldagsutbildning med brett innehåll

Utbildningen ges under en heldag. Bland annat får deltagarna lära sig processen vid tillverkning, vilka verktyg som används och vanliga orsaker till att något går fel. Främst riktar den sig till just inköpare och de som arbetar med att konstruera pressgjutna artiklar, även om fler än så kan ha glädje av den.

Fyra forskare från RISE föreläste för deltagarna, alla med sitt speciella expertämne inom pressgjutning. 

– En av styrkorna på RISE är att vi har sån djup expertis inom många områden. Dessutom är många av våra forskare väldigt vana vid att ge utbildningar vid sidan av sina forskningsuppdrag så vi har en väl genomtänkt metodik för hur vi levererar de här utbildningarna, säger Patrik Svanängen, utbildningsledare på RISE. 

Något som Magnus Elling intygar. 

– Det här handlar om djup teknisk kunskap. RISE kan det här. Det är ingenting som de bara har läst i en bok utan de har kunniga experter som lär ut riktig kunskap, avslutar Magnus Elling.