Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Badrum

Nya regler för typgodkännande av tätskikt för våtutrymme i kombination med installationsprodukter

Enligt plan- och bygglagen får en byggprodukt ingå i ett byggnadsverk endast om produkten är lämplig för den avsedda användningen. Genom att typgodkänna din produkt enligt RISE nya regler för typgodkännande får ni en verifiering, av en oberoende part, på att tätskiktet i kombination med installations produkten uppfyller kraven i byggreglerna. RISE typgodkännande är unikt på marknaden och ger er en konkurrensfördel.

RISE har tagit fram nya regler för typgodkännande av tätskikt i våtrum i kombination med installationsprodukter. Anslutningen mellan tätskikt och installationsprodukter som till exempel våtrumskassetter, fördelarskåp, inbyggnadboxar för blandare med mer har identifierats som en viktig del för att erhålla en kvalitetssäkrad installation.
 

– RISE nya regler för typgodkännande av tätskikt i våtrum i kombination med installationsprodukter säkerställer att man uppfyller kraven i byggreglerna. Tyvärr finns andra typer av ”godkännanden” på marknaden som inte kan garantera samma höga nivå och kravuppfyllnad mot byggreglerna, säger Martin Tillander, enhetschef Produktcertifiering på RISE.

Utgår från Boverkets regler

När RISE tar fram nya regler för typgodkännande utgår de från de regler och föreskrifter myndigheter tagit fram, i detta fall Boverket. Samt RISE långa erfarenhet av provning och typgodkännande av produkter inom området. RISE är av Boverket utpekade som behöriga att utfärda typgodkännande för byggprodukter, samt ackrediterade av Swedac för denna verksamhet. När man anlitar RISE för typgodkännande kan man vara säker på att typgodkännandet håller högsta nivå och att de typgodkända produkterna uppfyller kraven i byggreglerna, och att RISE är en oberoende part.

Typgodkännande genomförs genom provning som säkerställer att anslutningen mellan tätskikt och installation har förutsättningar för att vara vattentät. Dessutom genomförs årliga kontrollprovningar för att säkerställa att egenskaperna inte försämras över tid.

Certifieringsregel för Typgodkännande av tätskikt för våtutrymme i kombination med installationsprodukter (PDF)

 

Publicerad: 2021-06-28
Martin Tillander

Kontaktperson

Martin Tillander

Enhetschef

Läs mer om Martin

Kontakta Martin
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.