Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

3D-printad soffa on-demand

Med hjälp av traditionellt hantverk, starkt klimatengagemang och 3D-teknik vill Johanna Vesterberg forma ett nytt sätt att tillverka, handla och återvinna möbler. RISE Applikationscenter för additiv tillverkning har hjälpt Normada Open Source Furniture att ta fram en 3D-printad soffa, som beställaren kan skriva ut var som helst i världen.

Med det webbaserade företaget Normada vill Johanna Vesterberg skapa ett nytt digitalt ekosystem med högkvalitativ skandinavisk design där kunderna kan välja mellan handgjorda möbler i lokalt trä eller 3D-printade i miljövänligt material. Först ut är en soffa som antingen kan beställas handgjord i furu eller skrivas ut i en 3D-printer med biokomposit.

– Vi slänger otroliga mängder möbler idag. Vi skeppar möbler över hela världen som bara används några år och som efteråt slängs bort. Bara i USA slängs 12 miljoner ton möbler varje år. Med Normada vill jag göra 100% cirkulära möbler som är lokalt producerade med lokala material i det land där kunden bor, berättar Johanna Vesterberg, grundare av Normada.

3D-printing = additiv tillverkning

3D-printing kallas också för additiv tillverkning då det är en tillverkningsmetod som adderar materialet i lager ovanpå varandra d.v.s. man börjar med ingenting och bygger sedan upp delen tredimensionellt i strängar lager för lager tills den är färdig. Detta gör det möjligt att framställa komplexa komponenter som i många fall inte skulle kunna tillverkas med traditionella tillverkningstekniker. 

Den 3D-printade soffan; The 3D Rocking Sofa, är tillverkad av biokomposit gjord av 80 % biobaserad olja och cellulosa från PEFC™-certifierade nordiska tallar, och är utvecklad med hjälp av Applikationscenter för additiv tillverkning vid RISE. Johannas ambition var att den i mångt och mycket skulle se ut som den handgjorda modellen i trä, men hon fick gå med på att justera modellen till en moderniserad variant med solid rygg för att det tekniskt skulle gå att genomföra.

 – Johanna har verkligen utmanat oss, då traditionella 3D-printade möbler ofta är rätt primitiva, men hon kom med en ritning på en klassisk pinnsoffa. Att ha en snickrad möbel som förlaga har varit prövning med 3D-tekniken, och vi fick tänka om lite beträffande konstruktionen och göra flera tester innan vi lyckades få ett resultat som Johanna var nöjd med, berättar Lenny Tönnäng, laboratorieingenjör på RISE.

Johanna Vesterberg säger att teamet på Applikationscenter för additiv tillverkning nog tyckte nog att hon var galen i början när hon ville ha en kopia på en trämöbel.

– Men jag var inte intresserad av vad 3D-printern brukar klara av utan ville att de skulle ta nästa steg med den här tekniken, så att resultatet ser ut som skandinavisk möblerdesign, och det har vi verkligen lyckats med. Utan Applikationscenter för additiv tillverkning hade detta aldrig varit möjligt, säger Johanna Vesterberg.

Erbjuder print-on-demand

En av fördelarna med additiv tillverkning är att produkterna kan tillverkas nära slutkunden oavsett var de befinner sig. The 3D Rocking Sofa kommer finns tillgänglig som Open Source i en licens som tillåter privat bruk och modifiering utan kommersiellt syfte eller massproduktion. En lösning för den nyfikna som vill ladda hem möbeln och experimentera själv helt enkelt. Något som Johanna hoppas kommer driva utvecklingen av 3D-printing och fillament framåt när fler får tillgång till bra och funktionella modeller för storskalig 3D-printing.

Det innebär i praktiken att köparen kan ta med designfilen och skriva ut sin egen soffa var som helst i världen hos någon hos någon som har en 3D-skrivare som klarar av processen.

– Vi har valt att lägga ritningarna som open source så att vem som helst kan ladda ner dem för att kunna printa ut soffan lokalt. Detta gör vi dels för att skynda på utvecklingen av programvaror och material till 3D-printning genom ökad efterfrågan, dels för att minska antalet onödiga transporter runt om i världen, säger Johanna Vesterberg.

Normada kommer också att erbjuda sina kunder att panta sin möbel när de inte vill ha den längre. Då tar de emot den och säljer den till någon annan, eller använder materialet till en ny. Allt för att reducera varje persons användning av material.

– Jag vill bidra till en bättre värld genom att förändra sättet vi tillverkar och återvinner möbler. I ett samarbete mellan designers och lokala aktörer och med hjälp av 3D-printing kan Normada bli en folkrörelse världen över, säger Johanna Vesterberg.

Storskalig 3D-robotprinting kommer att vara en viktig teknik för framtidens produktion och tillverkning

Robotbaserad additiv tillverkning – ett paradigmskifte

Tekniken för additiv tillverkning har funnits i över trettio år, med det är först på senare år, efter att byggvolym och bygghastighet hos 3D-skrivare ökat, som det stora intresset i industrin har fått ett rejält uppsving.

RISE började tidigt att utveckla teknik för att kunna använda industrirobotar för additiv tillverkning. Tekniken ger inte bara möjlighet att kunna tillverka stora komponenter utan också flexibilitet att kombinera additiv tillverkning med andra tillverkningstekniker. Det var denna storskaliga robotteknik som användes vid framställningen av Normadas soffa.

– Robotarmen gör att vi kan variera byggriktningen fritt så att det går att skriva med ett större överhäng än vad som är brukligt med konventionella 3D-printar. Storskalig 3D-robotprinting kommer att vara en viktig teknik för framtidens produktion och tillverkning. Att kombinera additiv tillverkning med industrirobotar ger helt nya möjligheter att tillverka innovativa storskaliga produkter såväl i möbelindustrin som i fordonsindustrin, konstruktions- eller tillverkningsindustrin, säger Lenny Tönnäng.

Och viktigt att komma ihåg, additiv tillverkning är en teknik som passar vitt skilda produkter.

- I Applikationscenter för additiv tillverkning vill vi  göra additiv tillverkning tillgänglig för alla företag, oavsett storlek och bransch. Vi har kompetensen i alla delar av värdekedjan och kan ta fram skräddarsydda paket med tjänster, anpassade efter varje företags behov, avslutar Lenny Tönnäng.

Applikationscenter för additiv tillverkning – öppet för alla

I centret erbjuder vi möjlighet att testa olika additiv tillverkningstekniker inklusive för- och efterbearbetning, vilket betyder att även små- och medelstora företag kan få snabb och enkel tillgång till den senaste tekniken. Centret erbjuder ett brett utbud av expertis och tjänster i alla steg längs värdekedjan för additiv tillverkning, t ex inom:

  • Design för additiv tillverkning
  • Material- och processutveckling
  • Efterbearbetning och kvalitetssäkring
  • Nya affärer och affärsmodeller

Besök Applikationscenter för additiv tillverkning

Kontaktperson

Lenny Tönnäng

Forsknings- och utvecklingsingenjör

Läs mer om Lenny

Kontakta Lenny
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Marie-Louise Bergholt

Kontaktperson

Marie-Louise Bergholt

Director Application Center for Additive Manufacturing

+46 10 516 60 85

Läs mer om Marie-Louise

Kontakta Marie-Louise
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Expertis

Robotbaserad additiv tillverkning

Att kombinera additiv tillverkning med industrirobotar och nya material ger helt nya möjligheter att tillverka innovativa storskaliga produkter inom bland annat fordonsindustrin, konstruktion och möbelindustrin. RISE har unik komp…
Projekt

Digitaliserad additiv tillverkning av stora komponenter

Projektets mål är att skapa en fysisk och virtuell testbädd för additiv tillverkning av storskaliga komponenter och därigenom stärka en ny del av svensk tillverkningsindustri för vilken tekniken hittills inte varit tillgänglig.

Industrialisering och anpassning av additiv tillverkning

Berättelse

Europas första 3D-printade motorbåt

En snarlik kopia av en av Nordens populäraste motorbåtsmodeller har producerats genom 3D-printning. Båten är en av få i världen som printats i ett helt stycke och klarat en sjösättning, och är resultatet av ett samarbete mell…
Berättelse

Från idé till produktion i center för additiv tillverkning

När den additiva tillverkningen blir allt mer industrialiserad är det viktigt att de mest gångbara produktionsmetoderna görs tillgängliga. RISE Applikationcenter för additiv tillverkning låter företag testa och utvärdera hela…
Berättelse

Additiv tillverkning – en teknisk roadmap

Att börja med additiv tillverkning som produktionsmetod innebär mer än att bara köpa en 3D-skrivare och sätta igång. Många företag börjar i fel ände, kastar tid och pengar i sjön och blir besvikna. Denna tekniska roadmap hjälper d…
Berättelse

Additiv tillverkning – hur påverkas affärsmodellerna?

Additiv tillverkning är mer än ett nytt paradigm för hur produkter kan produceras. Även affärsmodellerna påverkas.

Omställning till additiv tillverkning i 5 steg