Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Rödbetor

SWITCH

SWITCH är ett EU-projekt med syfte att främja hållbara och hälsosamma matvanor hos invånarna i Europa. I Västra Götalandsregionen etableras en av projektets sex Food Hubs där konsumenter, matproducenter och samhällsaktörer får möjlighet att mötas för att tillsammans utforska nya hållbara och sunda matalternativ.

Den 12 december bjöd RISE och Chalmers som leder SWITCH-projektet in till lunchwebbinariumet "Nästa steg inom Switch Food Hub". Ta del av info om nästa steg för hubben och exempel på hur vi kan samverka genom tre tematiska living labs för att främja rättvisa, hälsosamma och hållbara matvanor för fler invånare. Har du frågor eller tips på aktörer som vill ingå i SWITCH Food Hub? Kontakta oss på switch@ri.se

Europa behöver ställa om sin produktion och konsumtion av livsmedel för att minska påverkan på klimatet och samtidigt främja hälsosamma matvanor hos invånarna. Det EU-finansierade projektet SWITCH ska driva en positiv utveckling inom livsmedelsområdet på ett hållbart och rättvist sätt som kommer alla till del, oavsett socioekonomisk status.

Projektet pågår i fyra år och involverar åtta europeiska länder. På sex platser i projektets medlemsländer etableras så kallade Food Hubs som ska spegla matsystemet i de aktuella regionerna. Syftet med dessa är att skapa en interaktiv mötesplats där konsumenter, matproducenter och samhällsaktörer diskuterar och experimenterar sig fram till nya hållbara och sunda matalternativ. En av dessa Food Hubs ska inrättas i Västra Götaland .

Målet när projektet avslutas är att genom påverkan på riktlinjer och rekommendationer för kost i EU-länderna och ökat medvetande i hela livsmedelskedjan ha åstadkommit en positiv beteendeförflyttning hos Europas invånare kopplat till matvanor, hälsa och hållbarhet.

SWITCH Sverigedel drivs av RISE i samarbete med Chalmers.

Sammanfattning

Projektnamn

SWITCH

Status

Pågående

Region

Västra Götalandsregionen

RISE roll i projektet

Deltagare

Projektstart

Varaktighet

4 år

Total budget

8 400 000 SEK

Finansiärer

EU, Horizon

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Evenemang

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

2.Ingen hunger
3.Hälsa och välbefinnande
10.Minskad ojämlikhet
12.Hållbar konsumtion och produktion
Maria Biörklund Helgesson

Kontaktperson

Maria Biörklund Helgesson

Forskare, projektledare

+46 10 516 60 78

Läs mer om Maria

Kontakta Maria
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Maria Nehme O'Neill

Kontaktperson

Maria Nehme O'Neill

+46 10 722 32 01

Läs mer om Maria

Kontakta Maria
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.