Kontaktperson
Maria Biörklund Helgesson
Forskare, projektledare
Kontakta MariaSWITCH är ett EU-projekt med syfte att främja hållbara och hälsosamma matvanor hos invånarna i Europa. I Västra Götalandsregionen etableras en av projektets sex Food Hubs där konsumenter, livsmedelsföretag och samhällsaktörer får möjlighet att mötas för att tillsammans utforska nya hållbara och sunda matalternativ.
Europa behöver ställa om sin produktion och konsumtion av livsmedel för att minska påverkan på klimatet och samtidigt främja hälsosamma matvanor hos invånarna. Det EU-finansierade projektet SWITCH ska driva en positiv utveckling inom livsmedelsområdet på ett hållbart och rättvist sätt som kommer alla till del, oavsett socioekonomisk status.
Projektet pågår i fyra år och involverar åtta europeiska länder. På sex platser i projektets medlemsländer etableras så kallade Food Hubs som ska spegla matsystemet i de aktuella regionerna. Syftet med dessa är att skapa en interaktiv mötesplats där konsumenter, matproducenter och samhällsaktörer diskuterar och experimenterar sig fram till nya hållbara och sunda matalternativ. En av dessa Food Hubs ska inrättas i Göteborg.
Målet när projektet avslutas är att genom påverkan på riktlinjer och rekommendationer för kost i EU-länderna och ökat medvetande i hela livsmedelskedjan ha åstadkommit en positiv beteendeförflyttning hos Europas invånare kopplat till matvanor, hälsa och hållbarhet.
SWITCH Sverigedel drivs av RISE i samarbete med Chalmers. SWITCH Food Hub etablerar under hösten 2024 ett kontor och mötesplats på GoCo Health Innovation City i Mölndal.
Info om SWITCH interventionsstudie.pdf (pdf, 194.84 kB)
SWITCH Food Hub presentation av aktiviteter 240516.pdf (pdf, 5.38 MB)
SWITCH
Pågående
Västra Götalandsregionen
Deltagare
4 år
8 400 000 SEK
EU, Horizon
Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici
Maria Biörklund Helgesson Maria Nehme O'Neill Britta Florén Emelie Dybeck Anna F Axelsson Michaela Holmberg Anne Normann Marcus Klasson Susanne Bryngelsson Annika Kihlstedt