Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Hälso- och sjukvård inom totalförsvar

Hälso- och sjukvård är en viktig del av det svenska totalförsvaret och den nationella krisberedskapen.

Hälso- och sjukvård i totalförsvar och krisberedskap

Hälso- och sjukvård är en viktig del av totalförsvar och krisberedskap. Vid kris eller krig utsätts människors liv och hälsa för faror. En sjukvård som fungerar även under sådana extraordinära förhållanden är nödvändig.

Sjukvård i kris och krig

Sjukvård under kris eller krig står inför en extraordinär situation där den kanske största skillnaden är ett kraftigt ökat antal patienter. En kris- eller krigssituation ökar därmed förbrukningen av materiel, vårdplatser och läkemedel men ökar också behovet av personella resurser. 

Globala behov ökar i kris

I en internationell kris kan globala behov av sjukvårdsprodukter öka dramatiskt med höga priser som följd. Tidsaspekten i en krissituation med omedelbara behov gör det svårt att hinna säkerställa produkternas kvalitetsnivå, vilket medför risk för en förekomst av billiga och lågkvalitativa produkter. Det behövs därför metoder för snabb utvärdering och/eller certifiering av kvaliteten på sjukvårdsprodukter. RISE bidrar med expertis inom detta område, något som kom till nytta under pandemin.

RISE bidrag till hälso- och sjukvård i kris och krig

RISE bidrar till svenskt totalförsvar och nationell krisberedskap inom hälso- och sjukvård. Vi bidrar med medicinteknisk expertis, med testanläggningar och certifieringskunnande samt med innovation och analys. RISE har ett brett kontaktnät mot användare, producenter och myndigheter. Vi ser till att koppla samman olika parter.

Benny Lyvén

Kontaktperson

Benny Lyvén

Affärsutvecklare

+46 10 516 52 68

Läs mer om Benny

Kontakta Benny
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Expertis

Produktionsomställning inom totalförsvar

Under tider av kris och krig ställs vårt samhälle inför nya utmaningar. Bland annat behöver vi hitta alternativ försörjning av produkter inom hälsa och sjukvård.
Expertis

Transporter inom totalförsvar

Transporter är en viktig del av totalförsvar och krisberedskap. Det handlar om att transportera människor, råvaror, förbrukningsmaterial och utrustning. Men också om att transportera energi, processhjälpmedel och kompetens.
Expertis

Livsmedel och dricksvatten -totalförsvar

Trygg och säker försörjning av livsmedel och dricksvatten är nödvändigt för människors liv och hälsa. Det är grundläggande i såväl fredstida kriser som under höjd beredskap och ytterst i krig.
Expertis

Info & kommunikation inom totalförsvar

Information och kommunikation är grundläggande delar av totalförsvaret. Utan fungerande IT-system fungerar inte de funktioner som samhället bygger på. Det är därför viktigt att samhället lyckas förebygga, upptäcka och hantera risk…
Expertis

Cybersäkerhet inom totalförsvar

Med ett alltmer digitaliserat samhälle ökar också risken för cyberangrepp. Såväl kritiska samhällsfunktioner som enskilda organisationer och företag kan slås ut av en cyberattack. Det är därför viktigt att möta den digitala utveck…
Expertis

Energiförsörjning inom totalförsvar

Energiförsörjning inom totalförsvar och krisberedskap handlar om att kunna hantera Sveriges energibehov även under kris och krig.
Expertis

Skydd och säkerhet inom totalförsvar

Skydd och säkerhet är viktiga parametrar inom totalförsvar och krisberedskap.