Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

2021 i korthet

RISE etablerar Centrum för cybersäkerhet

Digitaliseringen i samhället och näringslivet ökar risken för intrång i form av cyberattacker. Därför har RISE etablerat Centrum för cybersäkerhet som ska stärka den tillämpade forskningen och utveckla kompetensen inom cybersäkerhet i Sverige.

Läs mer

Världsunik inomhusbana för självkörande fordon

I slutet av april öppnade AstaZero världens längsta inomhusbana för provning av aktiva säkerhetssystem och självkörande teknologier för alla typer av fordon. Den nya banan gör att fordonsaktörer kan genomföra tester dygnet runt, 365 dagar om året med repeterbart ljus och underlag.

Läs mer

RISE förvärvar SSPA

I juni förvärvades bolaget SSPA Sweden AB (ursprungligen Statens Skeppsprovningsanstalt) vilket ytterligare stärker RISE erbjudande och position inom det maritima området.

Läs mer

Ny testbädd för hållbar komposittillverkning

I september invigde RISE Sveriges enda testbädd för hållbar komposittillverkning i Piteå. Satsningen är en strategisk investering som syftar till att stötta industrins omställning till hållbara material och hållbar produktion.

Läs mer

Byggstart för SEEL i Göteborg

I slutet av september inleddes bygget av SEEL (Swedish Electric Transport Laboratory) på Gateway Säve i Göteborg. Testanläggningen på 13 300 kvadratmeter blir Sveriges största testanläggning för elektromobilitet och kommer att stå klar 2023.

Läs mer

Center för additiv tillverkning

RISE har tillsammans med industriella och akademiska partner startat Applikationscenter för additiv tillverkning (3D-printning) för att ge företag stöd i allt från utveckling av nya affärsmodeller till produktdesign och test i en verklig produktionsmiljö.

Läs mer

Testbäddar för grön omställning

Under hösten inleddes investeringarna i RISE satsning på testbäddar som syftar till att accelerera kommersialiseringen av bioekonomins processer och produkter. En ny pilothall i Örnsköldsvik ska stå klar 2023 parallellt med modernisering av befintlig infrastruktur.

Läs mer

Utbildningscentrum i Skellefteå

RISE upprättar utbildnings- och forskningscentret Arctic Center of Energy (ACE) i samarbete med Luleå tekniska universitet, Northvolt, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun. Visionen är ett världsledande centrum kring samhällets energiomställning.

Läs mer