Kontaktperson
Birgit Landquist
Senior konsult
Kontakta BirgitProjektet har identifierat vad förbättrade produktionsresultat och användning av biprodukter till foder betyder för miljö- och klimatprestanda för svensk gris. Projektet har också tydliggjort betydelsen av en god djurhälsa för klimatavtrycket.
Det senaste klimatavtrycket för svenskt griskött publicerades år 2009 och det har sedan dess skett en snabb utveckling inom grisproduktionen som sannolikt minskat miljöavtrycket. I ett projekt finansierat av Stiftelsen Lantbruksforskning den svenska medelgrisens miljöavtryck uppdaterats.
Resultat visar att sedan förra gången beräkningar gjordes år 2005 (Cederberg m fl., 2009) har klimatavtrycket för svensk gris minskat med 22 %, från 3,2 till 2,5 kg CO2e/kg slaktad gris. Klimatavtrycket från 2005 baserades på offentlig statistik och inkluderade inte biprodukter i foderstaten. Foderproduktion står för den största delen av klimatavtrycket, 54%, följt av stallgödselhantering 36% och metan från fodersmältning 5%. Resultatet har jämförts med internationella data genom en litteraturstudie vilken visar att svenskt griskött har ett lågt och internationellt konkurrenskraftigt klimatavtryck. Användningen av biprodukter till foder bidrar till detta, liksom en i övrigt effektiv produktion.
Förbättrad produktionseffektivitet samt att svensk grisproduktion kännetecknas av att använda mycket biprodukter medverkar till det lägre klimatavtrycket. Tio procent av fodret utgörs av biprodukter (räknat som ts) vilket är positivt ur miljösynpunkt då deras klimatavtryck ofta är lågt. Endast 4 % av foderstaten utgörs av soja, vilket är en betydande minskning från tidigare studier som visat på över 10 %.
Det finns få studier som belyser djurhälsans betydelse för miljöpåverkan från djurhållningen. Förutom att orsaka förlänger sjukdomar uppfödningstiden och därmed ökar foderförbrukningen. Baserat på verklig förekomst av fyra sjukdomar i svenska grisbesättningar och hur mycket foderförbrukningen beräknas öka på grund av dessa kan vi visa att 3,4 % av klimatavtrycket beror på dessa fyra sjukdomar.
Enligt ett scenario där flera olika åtgärder lades samman kan klimatavtrycket kan reduceras med ytterligare 17 % . Produktionshöjande åtgärder inom foderproduktionen liksom utbyte av diesel till förnybara bränslen och övergång till handelsgödsel tillverkad med förnybara bränslen har en betydande effekt på klimatavtrycket för fodret och därmed klimatavtrycket för griskött. Om målet är att minska utsläppen av växthusgaser bör därför förutom utbyte av fossila bränslen produktionshöjande åtgärder främjas förutsatt att de inte påverkar djurhälsa eller djurvälfärd negativt.
Projektet avslutades med ett webinarium den 9 december 2020 där de viktigaste resultaten från projektet presenterades. Nedan finns de presentationer som visades samt länk till en slutrapport för projektet. Länk till inspelning av webinariet den 9 december 2020
1. Introduktion och möjliga åtgärder Ulf Sonesson RISE.pdf (pdf, 1.08 MB)
4. Foderlotsen Reflexioner Ola Karlsson Foderlotsen_0.pdf (pdf, 125.1 kB)
RISE Slutrapport SLF Gris (pdf, 1.99 MB)
Miljöavtryck av svensk gris
Avslutat
Koordinator, deltagare
2 år
2,2 miljoner kr
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, Odling i Balans, Svenska Grisföretagarna, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, Gård och Djurhälsan, Foderlotsen AB, LRF
Vad äter en svensk medelgris?Minskad klimatpåverkan från svenska grisarLänk till slutrapport