Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Grafen och 2D-material

RISE utvecklar framtidens hållbara och energieffektiva lösningar med hjälp av grafen. Vi stöttar allt från startups till etablerade företag med att ta fram smarta och innovativa tillämpningar av grafen och 2D-material – från forskning och produktutveckling, hela vägen till marknaden.

Kontakta oss för en kostnadsfri rådgivning. Vi erbjuder expertis inom:

Materialval och analys av grafen

Det finns olika typer av grafen men hur vet du vilken som är rätt för just din applikation? RISE har mångårig erfarenhet av att jämföra och analysera olika leverantörers grafenprodukter. Vi hjälper dig att karakterisera och kvalitetssäkra grafenmaterial för att hitta rätt material till din produkt.

Skyddande ytbeläggning med grafen

Vi arbetar med forskning och utveckling av grafen för att skapa barriärer och ytskikt som skyddar mot vätskor, gaser, bakterier och korrosion. Ytbeläggningar med grafen kan till exempel öka prestandan på optiska fibrer och skydda förpackningar med medicin- och livsmedelsprodukter från mikroorganismer.

Elektromagnetisk kompatibilitet  EMC-skydd

En annan typ av användning där grafens goda elektriska ledningsegenskaper kommer till pass är som EMC-skydd. Elektromagnetisk kompatibilitet säkerställs mer miljövänligt och återvinningsbart genom att blanda grafen direkt i en komposit, som sedan formsprutas, istället för att behöva belägga kompositen med en ledande metall.

Framtidens smarta energilagring med grafen

Med hjälp av grafens goda elektrisk ledningsförmåga och andra unika egenskaper så utvecklar RISE framtidens gröna batterier, superkondensatorer och solceller.

Energi- och kostnadseffektiv elektronik

Med grafen och tryckt elektronik kan vi utveckla miljövänlig, energi- och kostnadseffektiv tunn och flexibel elektronik. Till exempel displayer, fukt- och temperatursensorer, samt innovativ högfrekvenselektronik. RISE använder olika beläggningstekniker för att trycka grafen-baserad elektronik till exempel screentryck, inkjet och Aerosol Jet. RISE utvecklar också bläck till screentryck av skogsbaserade material, utifrån Digital Cellulose Centers forskning.

Precisionsnormaler för meterologiändamål

RISE är involverad i utvecklingen av resistansstandarder tillverkade av grafen. Deras funktion bygger på kvanthalleffekten som ger upphov till ett väldefinierat och stabilt resistansvärde. Vi har expertis inom både tillverkning och karakterisering av kvanthallnormaler för metrologiska tillämpningar.

Gert Andersson

Kontaktperson

Gert Andersson

Senior forskare

Läs mer om Gert

Kontakta Gert

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.