Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Aktiva biobaserade material

Tänk dig ett papper som renar luften när solen lyser, eller träfibrer som har ett ytskikt av grafen och leder både elektricitet och värme, eller kanske en träbit som signalerar när människor tar i den. Detta och många andra egenskaper kan man uppnå om man blandar aktiva material med komponenter ifrån trä.

Med aktiva komponenter menar vi material som kan interagera med sin omgivning, såsom att de sväller vid fukt, leder ström, renar sig automatisk när de är belysta, visar magnetiska egenskaper eller reagerar på den kemiska sammansättningen i omgivningen. När vi blandar sådana aktiva material med trä och speciellt cellulosa så kan man skapa interaktiva material med skräddarsydda egenskaper. Cellulosa är starkt och kan formas till en mängd olika strukturer såsom lätta skum, starka fibrer eller papper av alla dess slag.

Vi är en kreativ innovationspartner inom utveckling, design och produktion av interaktiva skogsbaserade material för flera marknadssegment och tillämpningar.

  • Vi har gedigen kunskap inom processande och karakterisering av skogsbaserade råvaror
  • Vi kan arbeta med olika aktiva material och kombinera dem med skogsbaserade komponenter. Vi arbetar t.ex. med karbonisering, grafen, kolnanorör, ledande polymerer och oorganiska partiklar i kombination med cellulosa, hemicellulosa och lignin i olika former
  • Materialformer vi jobbar med är hydrogeler, aerogeler, filament, filmer och papper
  • Vi kan styra interaktionen mellan aktiva komponenter och cellulosa för att skräddarsy materialegenskaper och möjliggöra vattenbaserade processer av ämnen som normalt inte gillar vatten (t.ex. kolnanorör eller grafen)
  • Vi skapar effektiva produktionsprocesser för aktiva material i pilotskala
  • Vi har kompetens och utrustning för att skapa elektronikkomponenter av aktiva material. Exempelvis kan vi göra superkondensatorer, batterier, sensorer, transistorer och aktuatorer

Tänkbara applikationer inkluderar storskalig energilagring, aktiva förpackningar, smarta kläder, antenner och aktiva filter.

Forskningsfältet för aktiva material blandade med biobaserade material är i högsta grad levande, pådriven av den materialomställning som vi måste göra för att landa i ett hållbart samhälle. Vi är specialiserade på hela spannet från modifierad nanocellulosa till pappersfibrer för att skräddarsy både process och materialprestanda genom att förstå material-interaktionerna. Vi har till exempel tillverkat fotokatalytiska papper i tonskala genom att blanda in Zinkoxid-partiklar i papper.

Självklart måste varje specifikt fall och materialkombination anpassas till en tillverkningsprocess, men när grundprocessen finns tillgänglig och material-interaktionerna är kända är denna anpassning mycket lättare än om en helt ny process måste uppfinnas.

Hjalmar Granberg

Kontaktperson

Hjalmar Granberg

PhD Senior research associate

Läs mer om Hjalmar

Kontakta Hjalmar
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Karl Håkansson

Kontaktperson

Karl Håkansson

Senior research associate

+46 10 228 45 48

Läs mer om Karl

Kontakta Karl
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.