Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

AI för klimatet

Vi står inför mänsklighetens största utmaningar i modern tid. Klimatförändringarna ger redan idag upphov till extrema väderhändelser och katastrofer runt om i världen. Artificiell intelligens kan användas för att både motverka och hjälpa oss hantera de katastrofer som vi står inför.

Livet på jorden är på väg att förändras. Klimatförändringarna har kommit långt och vi ser redan idag fler extremväder och relaterade katastrofer. De mänskligt orsakade klimatförändringarna är en av de stora orsakerna till att vi befinner oss i den sjätte massutrotningen av djurarter. För att mänskligheten ska klara dessa förändringar krävs anpassningar på bred front. Vissa av dessa kan komma från avancerad modellering med hjälp av AI och maskininlärning.

På RISE arbetar vi med en rad olika projekt som kan motverka klimatförändringarna, samt leda till förbättrad resiliens mot effekterna av dem. Dessa projekt inkluderar modellering av flöden i Krycklans avrinningsområde utanför Umeå med hjälp av djupa neuronnät, modellering av risker i cirkulära affärsmodeller och AI för effektivisering och stabilitet inom jordbruket.

För att kunna agera beslutsunderlag för planering av skog och grönområden driver vi projekt för att kartlägga och analysera den biologiska mångfalden. Ljudupptagningar och automatiska kameror används idag för att samla in information om hur djur rör sig. Ett intressant spår är ett projekt där avancerad AI-driven ljudlandskapsanalys hjälper till att spåra viktiga markörarter, för att bygga kunskap om hur dessa arter blir påverkade av människan och andra förändringar. Detta kan avsevärt effektivisera de redan existerande systemen med mikrofoner och viltkameror som redan finns och som idag kräver manuell analys.

Vi har förmodligen bara sett början av vad klimatförändringarna har att ge oss. Vi har också bara sett början av de satsningar som vi gör för att ta oss an de kommande utmaningarna. Vi kommer uppdatera denna sida med ny information när vårt arbete går vidare.

Olof Mogren

Kontaktperson

Olof Mogren

Senior Researcher

+46 70 396 96 24

Läs mer om Olof

Kontakta Olof
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.