Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

POPFREE – främjande av PFAS-fria alternativ

POPFREE är en serie innovationsprojekt, finansierade av Vinnova – Sveriges Innovationsmyndighet, med syfte att främja användningen av produkter utan PFAS. 

PFAS står för står för per- och polyfluorinerade alkylsubstanser och är en stor grupp av kemikalier som har bra vatten- och smutsavstötande egenskaper, är filmbildande, ger låg friktion och tål höga temperaturer. PFAS kan därför finnas i allt från kläder, fettresistent papper, smink och möbler till skidvalla och brandskum.

Tyvärr har PFAS även många skadliga egenskaper och användningen ifrågasätts allt mer. De bryts ner extremt långsamt och förorenar såväl luft, vatten och mat. PFAS kan ackumuleras i blod och organ som lever och njurar. Vissa av ämnena är misstänkt cancerframkallande och studier har visat att de kan påverka såväl reproduktion som vårt immunsystem. 

Utfasning av PFAS har stort fokus i EUs kemikaliestrategi och ett nytt lagförslag som reglerar PFAS som grupp skickades in till ECHA i januari 2023. Detta förväntas leda till att användningen av PFAS inte längre blir tillåten inom många olika produkter och applikationer. Just nu pågår ett samråd där företag och intressenter uppmanas att delta. 

Många företag har eller håller på att fasa ut PFAS och väljer att gå före lagstiftningen för att inte bidra till ytterligare spridning av PFAS till miljön. 

POPFREE har blivit ett samlingsnamn för en rad olika projekt som fokuserat på både produktutveckling och kommunikation för att bidra till omställningen mot ett samhälle fritt från PFAS. 

Länk till projektresultat

Länk till dokument för nedladdning

Lisa Skedung

Kontaktperson

Lisa Skedung

+46 70 619 60 16

Läs mer om Lisa

Kontakta Lisa
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.