Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

POPFREE – främjande av PFAS-fria alternativ

POPFREE är ett innovationsprojekt, finansierat av Vinnova – Sveriges Innovationsmyndighet, med syfte att främja användningen av produkter utan PFAS. 

PFAS står för står för per- och polyfluorinerade alkylsubstanser och är en stor grupp av kemikalier som har bra vatten- och smutsavstötande egenskaper, är filmbildande, ger låg friktion och tål höga temperaturer. PFAS kan därför finnas i allt från kläder, fettresistent papper, smink och möbler till skidvalla och brandskum.

Tyvärr har PFAS även många skadliga egenskaper och användningen ifrågasätts allt mer. De bryts ner extremt långsamt och förorenar såväl luft, vatten och mat. PFAS kan ackumuleras i blod och organ som lever och njurar. Vissa av ämnena är misstänkt cancerframkallande och studier har visat att de kan påverka såväl reproduktion som vårt immunsystem. 

Utfasning av PFAS har stort fokus i EUs kemikaliestrategi och ett nytt lagförslag som ämnar reglera PFAS som grupp håller på att arbetas fram av fem länder i Europa. Detta kan leda till att användningen av PFAS inte längre blir tillåten inom många olika produkter och applikationer. 

Många företag har eller håller på att fasa ut PFAS och väljer att gå före lagstiftningen för att inte bidra till ytterligare spridning av PFAS till miljön. 

POPFREE har som mål att med hjälp av både produktutveckling och kommunikation bidra till omställningen mot ett samhälle fritt från icke-essentiell användning av PFAS. 

Länk till projektresultat

Länk till dokument för nedladdning

Lisa Skedung

Kontaktperson

Lisa Skedung

+46 70 619 60 16

Läs mer om Lisa

Kontakta Lisa
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.