Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Renovering av hyresfastighet

Glädjande att se att byggsektorns åtagande är i linje med forskningen

Fantastiskt roligt att se att bygg- och anläggningssektorns åtagande i den uppgraderade färdplanen är helt i linje med vad vi inom forskningen har lyft som nödvändigt för att halvera klimatutsläppen fram till 2030 och att uppnå nettonollutsläpp år 2045.

Byggherrarnas åtagande om att i första hand undersöka möjligheten att nyttja det befintliga beståndet, att såväl byggande som förvaltning ska ske med låg miljöpåverkan och hög resurseffektivitet utifrån ett livscykelperspektiv men medvetna materialval, flexibla lösningar, återbruk och energieffektivitet, är helt i linje med fyrstegsprincipen för byggd miljö. Att byggherrarna även åtar sig att utarbeta återbrukbara, reparerbara och uppgraderingsbara lösningsförslag för att minska behov av nytt material vid ombyggnad och underhåll, är ett väldigt viktigt steg i riktning mot en mer resurseffektiv bygg- och fastighetssektor. Inom forskarskolan ASSURE forskar flera doktorander om just möjligheter och hinder för mer återbruk av material, men även lösningar för att konvertera olika typer av befintliga byggnader till ny användning. 

Entreprenörernas åtagande handlar om att minimera klimatutsläpp från byggproduktionen men även att minska materialspill, samt att optimera konstruktioner, välja rätt material och produkter för att minska spillet men även skapa effektiva flexibla och demonterbara byggnader med syfte att förlänga livslängden och minska behov av nytt material vid ombyggnad och underhåll. De har även ett åtagande om att använda så mycket återbrukade produkter som möjligt och i andra hand återvinna materialet. Inom RISE har vi flera projekt som handlar just om att återbruka olika typer av material och även verifiera dess kvalitet och funktion, såsom Bygg med bättre begagnat och projektet Återhus som handlar om att återbruka betongelement. 

Mycket glädjande är även att entreprenörerna åtar sig att aktivt arbeta för att minimera fel, skador och brister under byggnation och ombyggnation och renovering. Detta kan förhoppningsvis leda till att man arbetar med aktivt med fuktsäkerhet i byggprocessen för att undvika skador uppkomna av att material och konstruktioner fuktas upp under byggtiden, och därmed måste kasseras innan byggnaden ens tas i bruk. RISE arbetar nu tillsammans med andra aktörer från branschen inom Fuktcentrum för att revidera och anpassa branschstandarden ByggaF Fuktsäker byggprocess till Boverkets nya byggregler. 

Materialtillverkarnas åtaganden handlar om att utveckla produktionsmetoder som minskar resursanvändning och främjar återbrukat och återvunnet material, men även att tillverka material med hög kvalitet och funktion och med lång livslängd, som går att demontera och uppgradera för återbruk och/eller återvinning. RISE arbetar i flera projekt med att utveckla metoder som bygger på maskininlärning för att prediktera i vilka byggnader det finns material som inom snar framtid kommer att rivas ut och då kommer att finnas tillgängliga för återbruk och återvinning. Ett första studie har gjorts för att identifiera plastgolv som ska bytas ut och som skulle kunna återgå som råvara vid produktion av nya plastgolv. 

Fastighetsägarnas åtagande handlar främst om ökad energieffektivitet och optimalt nyttjande av befintliga fastigheter, samt att de ska verka för att underlätta för att användare av lokaler och bostäder ska kunna minska sin klimatpåverkan. 

En annan viktig fråga som lufts i den uppdaterade färdplanen är att genomföra regelförändringar i plan- och bygglagen och Boverkets byggregler för att främja funktionsändring av befintliga byggnader samt möjligheten att använda återbrukat material.

I projektet BoLokal undersöker vi möjligheten att skapa fler bostäder genom att konvertera lokaler i befintliga byggnader såsom omoderna kontorslokaler, outnyttjade verksamhetslokaler eller förråd och tvättstugor till bostäder.

Läs mer om:

Fyrstegsprincipen för byggd miljö: Sustainability | Free Full-Text | Measures and Steps for More Efficient Use of Buildings (mdpi.com)

ASSURE: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/projekt/assure-hallbar-renovering-och-omvandling-av-stader

BoLokal: https://www.e2b2.se/forskningsprojekt-i-e2b2/renovering/bolokal-att-bygga-om-lokaler-till-bostader/

Bygg med bättre begagnat: Bygg med bättre begagnat- Ett kvalitetsprojekt! | RISE

Återhus 3.0: Återhus 3.0 - bygga hus av hus | RISE

Slutrapport om att prediktera förekomst av plastgolv: Forskningsrapport (diva-portal.org)

Kristina Mjörnell

Affärsutvecklare

Läs mer om Kristina

Kontakta Kristina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.