Innovationsledningsprogram - Vanliga frågor och inspiration
Hur går vi från ord till handling? Här får du svar på vanliga frågor och inspiration att ta ditt eller er organisations nästa steg inom innovationsledning.
Vad är innovationsledning och dess system?
Innovationsledning har blivit ett sätt att skapa goda förutsättningar för individer, team, verksamheter och organisationer att vara nyskapande - att utvecklas och förnya sig.
Sedan 2000-talet har innovationsledning vuxit fram som en yrkesdisciplin för att leda verksamhets- och affärsutveckling. Detta går att jämföra med andra discipliners historiska framväxande, som exempelvis projekt-, kvalitets- och miljöledning.
Definitionen av innovationsledningsystem enligt den internationella standarden ISO 56000 lyder:
- En uppsättning av relaterade eller interagerande delar i en organisation som syftar till att etablera innovations-policyer och mål likväl som processer för att nå dessa mål.
Innovationsledning handlar om att sätta upp mål och metoder för innovation samt bygga upp rutiner, beteenden och kompetens för att utforska och skapa värde utifrån insiktsfull kunskap.
Det räcker inte med att ha uppsättning dokument med mål för innovationsarbete. Innovationsledning handlar om att som organisation avsätta tid, budget och resurser på flera samverkande nivåer för att leda, organisera samt att genom processer och rutiner skapa unika värden. Det kan vara produkter, tjänster, upplevelser och processer – för organisationen eller för dess kunder och användare.
Hur har innovationsledning standard och personcertifiering vuxit fram?
2019 publicerades världens första vägledningsstandard för innovationsledning, ISO 56002. Denna standard växte fram under 10 år av internationellt samarbete, med svensk medverkan från SIS/TK 532 Innovationsledningskommittén.
Parallellt har även möjligheten för personer att bli certifierad innovationsledare utvecklats. Detta internationellt ledande arbete med personcertifiering till innovationsledare skapades i dialog mellan: yrkesföreningen Innovationsledarna; Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet och enheten Certifieringsutveckling på RISE Institute of Sweden, Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner.