Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Samhällsbyggnadsdagen

FORUM SAMHÄLLSBYGGNAD - Staden som nav i omställningen

Välkommen att diskutera och ta del av tankeväckande kunskaper och nydanande lösningar för framtidens samhällsbyggnad!

Hur kan vårt samhälle utvecklas för att passa oss alla på ett bättre sätt i framtiden? Vilka innovationer kan växa fram när näringsliv och det offentliga samskapar i staden? Hur kan våra städer bli både klimatneutrala, attraktiva och samtidigt bidra till ett konkurrenskraftigt och resilent Sverige? Hur navigerar vi i alla de förändringar och osäkerheter som råder? 
 
Nu bjuder RISE bjuder in till en kostnadsfri heldagskonferens med fokus på samhällsomställning i framtidens urbana livsmiljöer - en dag fylld med kunskap, insikter och möjligheter att knyta nya kontakter
 
Var med och diskutera och ta del av nya trender och tankeväckande kunskaper från landets ledande experter och forskare inom samhällsbyggnad. Under årets Forum Samhällsbyggnad utforskar vi också de osäkerheter som råder i vår omvärld och hur dessa påverkar samhällsbyggnadssektorn och levererar en rykande färsk framsynsanalys.

Välkommen att delta i samtalet!

Mer detaljer om programmet, se nedan. Talare fylls på löpande. 
OBS! Eventet är fullbokat, anmäl dig för att komma med på väntelistan. 

Plats: Münchenbryggeriet, Stockholm, Torkel Knutssonsgatan 2, inkl lunch och fika. 
Tid: 14 maj, kl 09.30-16.30
Anmälan: senast 7 maj. Begränsat antal platser (300). OBS! Eventet är fullbokat, anmäl dig för att komma med på väntelistan. 
Kostnad: Eventet är kostnadsfritt. En no-show-avgift på 500 kronor utgår vid avanmälan senare än 72 timmar innan konferensen.

Varmt välkommen till en heldagskonferens i Stockholm med oss på RISE!
Konferensen kommer delvis att hållas på engelska.

#forumsamhallsbyggnad

Heldagskonferens i Stockholm
14 maj 2024
09:30-16:30
Torkel Knutssonsgatan 2, Stockholm
Karta
7 maj 2024

Eventet är kostnadsfritt. En no-show-avgift på 500 kronor utgår vid avanmälan senare än 72 timmar innan konferensen.

300
Fysiskt, Konferens,
Talare
Program
Talare

Marco Lucisano

Divisionschef Samhällsbyggnad, RISE

Marco Lucisano är Divisionschef för Samhällsbyggnad på RISE och har en civilingenjörsexamen i kemiteknik och doktorerade 2002 med avhandlingen ”On Heat and Paper: From Hot Pressing to Impulse Technology” vid KTH. Marco har arbetat inom institutssektorn sedan 2003 och var tidigare Divisionschef för Bioekonomi och hälsa vid RISE. 

Kristina Mjörnell

Affärsutvecklare, RISE

Sedan 2004 arbetar Kristina inom RISE inledningsvis som forskningssamordnare inom Byggnadsfysik, därefter som Affärsområdeschef för Samhällsbyggnad. Hon har även lett en kompetensplattform SP ZEB (zero emission buildings) och ett 30-tal forsknings- och innovationsprojekt inom området hållbara byggnader såsom energieffektivisering vid renovering, lågenergihus och aktivhus, policys och riktlinjer för nära-nollenergihus och energieffektivisering etc.

Dennis Pamlin

Innovationsexpert, RISE

Dennis är nominerad till Sveriges hållbarhetsmäktigaste och ofta anlitad som talare inom klimatomställning och innovation. Senast på klimattoppmötet i Dubai, COP 28, då han lanserade ett antal spännande initiativ, från hjärnforskningens roll för innovation och hållbarhet till friluftssektorn som en klimatledare då det kommer till globalt hållbara lösningar.

Massamba Thioye

Leder UNFCCCs Global Innovation Hub, UNFCCC

Massamba Thioye, leder UNFCCCs Global Innovation Hub (FN:s ramkonvention om klimatförändringar), och har under flera år varit en internationellt ledande röst för en expanderad klimatagenda med fokus on mänskliga behov och de som levererar hållbara lösningar, istället för att endast fokusera på hur utsläpp skall minska från nuvarande strukturer. 

David Ekelund

VD och grundare, Icebug

Icebug är ett av få företag som ställer människor och miljö före vinsten, samtidigt som de lyckats vara väldigt ekonomiskt framgångsrika. Syftet är att få människor att komma ut i naturen. Icebug var bland annat drivande att etablera friluftsbranschen som en sektor som kan leverera lösningar för global hållbarhet. 

Jan Melkersson

Näringslivschef, Falkenberg

Jan Melkersson jobbar med samhällsutveckling, entreprenörskap och tillväxt tillsammans med Näringslivet Falkenberg. Kreativa lösningar, utvecklande ledarskap och att få åstadkomma förändring tillsammans med andra är hans drivkraft. Genom sin unika profil har han identifierat och stöttat en ny generation av företag.

Ebba Fröling

COO, Mycorena

Företaget Mycorena, med bas i Göteborg, producerar smart protein och ser hela världen som en potentiell marknad. Det som började som ett forskningsprojekt har vuxit till ett av de snabbast växande företagen i branschen. Genom innovativ teknik utvecklar företaget hållbara mycelbaserade lösningar för livsmedelsindustrin. 

Isabelle Sjövall

Neurodesigner och Neuroforskare, Spatial Cognition Lab, Faculty of Brain Sciences, Institute of Behavioural Neuroscience, Department of Experimental Psychology, University College London (UCL)

Isabelle Sjövall är neurodesigner och hjärnforskare med mer än 15 års erfarenhet av att leda avancerade projekt inom arkitektur, design och fastighetsbranschen. Hon är specialiserad på att omsätta forskning till praktiska lösningar för att förbättra hälsa, prestation och välbefinnande.

Anders Hansen

Överläkare i psykiatri, forskare och författare till boken "Hjärnstark", Athenas

Anders Hansen är överläkare i psykiatri, författare och en mycket uppskattad föreläsare. Dessutom är han utbildad civilekonom. Han medverkar regelbundet som medicinsk expert i tv-program som TV4:s Vardagspuls och Malou efter 10, skriver böcker, medicinska artiklar och driver podden Psykiatrikerna tillsammans med kollegan Simon Kyaga.

Carina Carlman

Director Research and Business Development, Building and Real Estate, Head of Architecture and Urban Planning, RISE

Carina Carlman verkar för hållbart samhällsbyggande som vilar på vetenskaplig grund genom multidisciplinär samverkan i olika kontexter på lokal, nationellt och internationell nivå. Med intresse för såväl människor, samhällsbyggande och innovationer drivs Carina Carlman av att bryta ny mark för att på ett klimat- och miljöeffektivt sätt skapa långsiktigt värde både i leverans och för verksamheter.

Mikael Mattsson

Senior Researcher at RISE and CEO at Svexa, PhD Medical Sciences - Exercise Physiology, Senior Researcher, Stanford University Expert Digital Health & Precision Health, RISE & Svexa

Mikael Matsson är forskare och expert på digital hälsa, med specialkunskaper inom Precisionshälsa och Träningsfysiologi. Att implementera digitala verktyg i hälso- och sjukvården och den allmänna befolkningens vardag är en av de mest angelägna och intressanta utmaningarna i samhället. 

Emelie Persson Lindqvist

Head of Sustainable Finance Debt Capital Markets, Handelsbanken

Emelie Persson Lindqvist är chef för hållbar finansiering på Handelsbanken och har över 20 års erfarenhet av hållbarhetsfrågor från flertalet sektorer, från mode till samhällsbyggnad/bank. Emelie sitter också i styrelsen för den strategiska miljöforskningsstiftelsen Mistra.

Nathalie Gustafsson

Innovations- och processledare, RISE

Natalie är en erfaren innovations- och processledare inom ämnesområdet innovationsledning på RISE. Hon är engagerad inom Konferensen Innovationsledning för hållbar omställning, ICP4IMS (International Capability Platform for Innovation Management Systems), Leda och organisera förnyelse - Innovation i skolan, Innovationspartnerskap och Centrumledningsprogrammet. 

Jenny Carlstedt

Projektledare för Arkitektur och fysisk planering, koordinator för den Nationella Hubben för Digitala tvillingar, RISE

Jenny är en erfaren verksamhets- och affärsutvecklare med mångårig erfarenhet av strategiska uppdrag inom samhällsbyggnad med fokus på smarta städer, digitalisering och hållbarhet. Jenny har en god kunskap om samhällsbyggnad- och byggbranschen, utmaningar och möjligheter, processer och informationsflöden – och hur dessa kan nyttjas för att ställa om verksamheter att bli mer smarta och hållbara. 

Peter Ullstad

Arkitekt SAR/MSA och VD på Arkitekturbyrån Codesign, Codesign, arkitekturstudio

Peter har profilerat sig som en agiterande profil med ett stort engagemang och kunnande inom både social och ekologisk hållbarhet . Han har bl.a. initierat det Vinnovafinansierade forskningsprojektet Återhus och sitter i styrelsen för Järvagymnasiet. 

Kristin Östberg

Inredningsarkitekt SIR/MSA, grundare och VD, Indicum

Kristin är inredningsarkitekt SIR/MSA, VD för Indicum samt inititativtagare och koordinator för Hållbar interiör. Kristin har en bred kompetens inom inredningsarkitektur efter att ha varit verksam som inredningsarkitekt i mer än 20 år, med uppdrag i Italien och Sverige.

Jonas Tannerstad

Chef El & Automation, ÖrebroBostäder AB

Jonas Tannerstad, chef för El & Automation, ansvarar för tekniska installationer på Örebro Bostäder, har flerårig erfarenhet av energieffektivisering och effekthantering i fastighetsbranschen. Jonas har en lång erfarenhet som omfattar både nationellt och internationellt arbete. 

Tobias Öhman

Innovations- och processledare, RISE

Tobias är en nyfiken navigatör i gränslandet mellan design och framsyn. Genom att förena traditionella framtidsstudier med designmetodik strävar han efter att öppna dörrar till en mer tillgänglig och engagerande syn på framtider.

Martin Warneryd

Forskare, RISE

Martin är forskare inom hållbar omställning och specifikt energiomställning inom lokala energisystem, solenergi och människan. Han är involverad i en rad satsningar på RISE som rör framtidens energisystem, lokala och flexibla lösningar och följer noggrant utvecklingen av energigemenskaper i Sverige och Europa.

Hanna Matschke Ekholm

Projektledare och utredare inom främst klimatanpassning, RISE

Hanna Matschke Ekholm är projektledare och utredare inom främst klimatanpassning. Hon arbetar genom kvalitativa metoder för att studera och utreda frågeställningar utifrån ett samhällsvetenskapligt perspektiv. Hanna har genomfört flertalet kartläggningar och utredningar samt agerat expertstöd inom klimatanpassningsområdet.

Kristina Knaving

Fokusområdesledare Den uppkopplade individen-Senior forskare och interaktionsdesigner, RISE

Kristina forskar för närvarande på AI - etik och användning. Hon håller också föredrag och workshops runt generative AI och stora språkmodeller, som Chat-GPT: framtids - och nutidsspaningar om AI i organisationer och samhälle, samt hur man praktiskt kan arbeta med AI. 

Jessica Fogelberg

Enhetschef inom regional och lokal omställning, RISE

Jessica arbetar som enhetschef inom Lokal och regional omställning på RISE. Målet är att vara en verksamhet som kan stödja bland annat kommuner och regioner i deras arbete med omställning av såväl organisation som det fysiska rummet.

Sophia Engström

Affärsutvecklare med fokus på hållbarhet och organisationers systematiska verksamhetsutveckling, RISE

Sophia är affärsutvecklare med fokus på hållbarhet och organisationers systematiska verksamhetsutveckling samt innovationscoach med fokus på främst SME och och hållbar omställning i organisationer. Utbildare inom bland annat hållbar verksamhetsutveckling, standarder och revisionsmetodik samt tidigare revisonsledare inom kvalitet, miljö, arbetsmiljö och hållbarhet. 

Andreas Johansson

Marknadschef, RISE

Andreas Johansson har mer än 20 års erfarenhet av affärsutveckling och innovationsarbete inom energi, klimat, cirkulär ekonomi och grön omställning i såväl offentlig sektor som i näringslivet. Han är i grunden utbildad inom elkraft och värmeteknik och teknisk doktor inom energi men har framförallt arbetat i olika chefsroller har varit med och initierar och driva ett stort antal projekt och större satsningar såsom Omställningslyftet och RE:Source.

Program

Programmet delas upp i fem olika pass under för- och eftermiddag. Med incheckning och mingel kl 9.30-10.00 och start 10.00. Förmiddagsfika cirka kl 11.20, lunchpaus cirka kl 12.30 samt eftermiddagsfika cirka  kl 14.45. Talare för de olika passen fylls på löpande.  

Förmiddagspass

PASSIV, REAKTIV ELLER PROAKTIV INFÖR FRAMTIDEN?

Kriser och katastrofer har de senaste åren avlöst varandra och oavsett om det fortsätter så eller inte så behöver vi rusta oss för att i större utsträckning kunna hantera osäkerheter. Vilka övergripande förändringar och osäkerheter står vi inför under de kommande tio åren? Hur bedömer experter dessa utmaningar och hur kan vi planera och tackla dem proaktivt?

Framtiden är oviss och oavsett hur man förhåller sig till den så följer mer information om den längre fram. En del väljer att förhålla sig reaktivt eller passivt till den och reagera på det uppenbara eller enbart se världen som oföränderlig och fatta riskminimerande beslut eller rent av undvika beslut. Andra väljer att forma och dra fördel av osäkerheterna och fatta framåtsyftande beslut och skaffar sig olika bilder om framtiden, både önskade och oönskade, samt en god kännedom om vilka osäkerheter som behöver beaktas.

Vilka är de viktigaste övergripande förändringar och osäkerheter vi står inför som samhälle de kommande tio åren? Hur ser experterna på dessa och hur möter vi dem? Under passet får du ta del av en rykande färsk framsynsanalys och ett samtal med experter och representanter från privat och offentlig sektor om osäkerheterna och hur dessa tacklas.

STATISKA PROBLEM OCH DYNAMISKA LÖSNINGAR – VAR LÄGGER VI VÅR UPPMÄRKSAMHET?

Det är lättare att mäta och enas kring hur produkter, tjänster och företag negativt bidrar till samhället och till mänskliga behov än det omvända. Hur påverkar det innovationsagendan och vårt fokus? Letar vi i huvudsak efter lösningar där negativa konsekvenser minskas eller där positiva konsekvenser ökas eller både ock?

Är framtiden som nu fast med mindre CO2-utsläpp en grön variant av samtiden eller något bättre? Hur efterfrågar vi lösningar som formar framtiden mot det önskade och hur använder vi innovation för att leverera på mänskliga behov innanför planetens gränser? 

Det är lätt att bli reaktiv då det kommer till vår tids stora utmaningar. Men det finns fantastiska möjlighter att vara proaktiv och vända dagens stora utmaningar till drivkraft för innovation och skapa en tro på framtiden. Under detta pass ger vi inblick i arbetet bakom UNFCCC globala innovationshubb och arbetet med nästa generation av globala hållbarhetsmål. Vi ger också en exklusiv förhandstitt på det globala verktyg som ska stödja städer som leverantörer av lösningar i samarbete med företag.

ca 11:20: Fika 

HUR SKAPAR VI STÄDER OCH BYGGDA MILJÖER SOM MÖTER MÄNSKLIGA BEHOV, HÄLSA OCH VÄLMÅENDE? 

Kan vi bygga bort kriminalitet, utanförskap och ohälsa? Vår byggda miljö påverkar människors hälsa, både fysiskt och psykiskt. Idag lever 55% av världens befolkning i urbana miljöer, där siffran väntas stiga upp emot 80% år 2050. Samtidigt flaggar WHO för ökad ohälsa kopplad till urbana miljöer, där vi idag saknar kunskap om hur vi kan gestalta våra städer för att vända utvecklingen. Hur vi utformar, designar och bygger i framtiden är därför en fundamental faktor för folkhälsa.  

Inom forskningsfältet Neuroarkitektur studeras hur människan reagerar på byggd miljö, genom att kombinera hjärnforskning med design och arkitektur, för att hitta nycklar för utformning av hälsofrämjande livsmiljöer. Under det här passet kommer begreppet hälsa och välbefinnande kopplat till våra livsmiljöer att diskuteras ur olika perspektiv, bland annat: 

  • Fysisk form och tankeskärpa – hör de ihop?
  • Kan man prata om hjärnkondition?
  • Högpresterande och/eller högfungerande?
  • Kan vi bygga en stad för lycka?
  • Vems ansvar är det att vi mår bra i staden?
  • Kan man utforma staden för alla?
  • Vem ska betala för välmående?
  • Mänsklig hållbarhet – går det att mäta? Och prissätta?
  • Hållbarhetsredovisning – kan hälsa kopplas till kommersiella fastighetsaffärer?

Eftermiddagspass

MÖJLIGGÖRARE OCH VERKTYG – SÅ GÅR VI FRÅN OSÄKERHET TILL HANDLING

På vilket sätt kan städer öka sin kapacitet för omställning för att ta en ledande roll i att generera motivation, stimulera innovation och utforma strategier för att hantera osäkerhet?

Samarbeten och tex digitala tvillingar som adresserar organisatoriska mellanrum och ökar transparens och delande av data, insikter och analyser är några vägar framåt. Välgrundade framtids- och omvärldsanalyser och innovationsledning är andra exempel på möjliggörare.

Genom att utmana gällande policys, inta ett systemperspektiv, förstå målkonflikter och de accelererande teknikskiften samt skapa tydliga incitament som främjar hållbarhet, kan städer leda vägen och agera som pionjärer för lösningar som kan replikeras på global nivå. Under detta pass presenterar vi flera verktyg för att skapa drivkrafter och möjliggöra för att främja innovation och utveckla strategier som vägleder i osäkerhet.

ca 14:45: Fika 

EXEMPEL PÅ LÖSNINGAR FÖR ATT MÖTA MÄNSKLIGA BEHOV

Hur kan tvärsektoriellt samarbete och stadsinitiativ främja skapandet av hållbara lösningar som tar hänsyn till människors behov och de tre dimensionerna av hållbarhet? 

Tvärsektoriellt samarbete mellan forskning, offentlig sektor och privat näringsliv är avgörande för att skapa hållbara lösningar som tar hänsyn till människors behov. Städer spelar en nyckelroll i detta arbete genom att agera som katalysatorer för förändring. Under passet ger vi en kavalkad av lösningar som just nu skapas i breda samarbeten som omfamnar såväl system, teknik, materialflöden och sociala aspekter. Lösningar som kommer ha en betydande påverkan på samhällets utveckling.

Johanna Stål

Kontaktperson

Johanna Stål

Kommunikationschef Samhällsbyggnad

+46 10 516 66 43

Läs mer om Johanna

Kontakta Johanna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Johanna Gunnarsson

Kontaktperson

Johanna Gunnarsson

Projektledare

+46 10 516 59 53

Läs mer om Johanna

Kontakta Johanna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.