Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Är AI verkligen något för dig?

Sverker Janson, ledare Centrum för tillämpad AI

Artikeln publicerades i nyhetsbrevet Om AI 24 november 2021

Vi har alla sett rubrikerna som sätts när AI används för att besegra världens skickligaste Go-spelare, eller skapar närmast perfekta porträtt av människor som egentligen inte finns. Exemplen är många där AI slår oss med häpnad eftersom det verkar närmast övernaturligt. 

Samtidigt så ger de en bild av AI som något svårt, komplicerat och väldigt långt från vardagen. En bild som är långtifrån sann.  

Vad är AI? 

Så vad är det egentligen vi menar med AI? I praktiken handlar det om de smartaste metoder vi har för att analysera information för att dra nya slutsatser. I grunden en verktygslåda av enkla matematiska metoder som kan skalas upp till en exceptionell komplexitet. Verktyg för att stödja beslut, automatisera processer och bygga smarta funktioner.  

AI ger oss ett generellt ramverk, en beräkningsmodell med få begränsningar, som går att använda inom alla områden där det går att fånga ett problem med hjälp av data.  

På samma sätt vår som hjärna bygger upp en begriplig bild av verkligheten med hjälp av information från våra sinnen, så kan vi skapa modeller av omvärlden, processer och tekniska system med hjälp av insamlade data. Och när vi förstår ett system kan vi även se hur vi ska göra det bättre.  

Visserligen är det långtifrån trivialt att skapa närmast perfekta porträtt av människor, men det är också rätt långt från verkstadsgolvet. Faktum är att det är i mer eller mindre vardagliga tillämpningar som vi oftast möter AI i dag.  

För oss på RISE handlar detta om hur vi kan använda AI för göra det vi gör i dag, men mycket bättre. Vår uppgift är att stärka näringslivets konkurrenskraft och den innovativa utvecklingen av den offentliga sektorn.  

Därför har vi startat RISE Centrum för tillämpad AI och vi är troligen Sveriges starkaste aktör inom tillämpad AI. Men mer om det strax.   

Visserligen är det långtifrån trivialt att skapa närmast perfekta porträtt av människor, men det är också rätt långt från verkstadsgolvet. Faktum är att det är i mer eller mindre vardagliga tillämpningar som vi oftast möter AI i dag.  

Redan en del av vardagen 

Trots att dagens AI-revolution endast har tio år på nacken är användningen vardag när det gäller automatiska översättningar, bildigenkänning och kommunikation.  

Telekomjätten Ericsson är naturligtvis oerhört stolta över den pågående utrullningen av 5G-näten i världen. En imponerande innovation. Samtidigt lyfter de faktumet att AI är den enda möjligheten att effektivt hantera alla miljoner komponenter och dataflöden i ett 5G-nät, från användare,  Internet of things (IoT) och uppkopplade industrier. 

Inom RISE använder vi AI för att analysera molekyler för nya läkemedel, effektivisera underhållet av batterier, automatisera felhantering för telekomnät, hitta giftiga nya kemikalier i patent innan produkter når marknaden, analysera livsmedel, identifiera ogräs, felsöka maskiner, med mycket mer.  

Samma verktygslåda som vi använder kan användas för att effektivisera gjuteriprocesserna hos mindre verkstadsföretag. 

Återigen handlar det om att samla in data och sedan använda de smartaste metoder vi känner till för att använda dem för nya funktioner.  

Det gäller ju att hitta den bästa vägen till att skapa konkurrensfördelar. Den gjuteriverkstad som förbättrar sin process mest vinner och det är mycket troligt att det snart kommer att ske med hjälp av AI.  

På en nationell nivå så har regeringen redan satt färdriktningen: ”Sverige ska vara ledande i att ta tillvara möjligheterna som användning av AI kan ge”. Och vinsterna är tydliga. En myndighetsstudie visar att en ökad användning av AI kan stärka välfärden och skapa ekonomiska värden inom offentlig förvaltning motsvarande cirka 140 miljarder – årligen. 

Centrum för tillämpad AI 

Inom RISE har vi därför grundat Centrum för tillämpad AI. Bland våra cirka 2800 anställda har vi redan över 150 projekt som utvecklar och använder AI-metoder. Nu samlar vi den kunskapen och erfarenheten och ger området ytterligare kraft. Vi ska fortsätta göra det vi gör, men ännu bättre, inom alla delar av näringslivet och samhället.  Och vi vet att vi bäst utnyttjar möjligheterna med AI då vi kombinerar AI-experter med experter på olika tillämpningar. Oavsett om det gäller infrastruktur, transport, kemi eller kommunikation.  

Så är AI något för dig? Bäst svar på den frågan får du när du själv söker efter vad andra redan gjort inom ditt område. I dag har tio år av den datadrivna AI-revolutionen redan passerat och du kommer att hitta många exempel att inspireras av.  

I vårt nyhetsbrev kommer vi att dela med oss av goda exempel och nyheter från vår vardag och omvärld. Vårt mål är att både informera och att inspirera. Och om du har exempel du vill dela eller frågor att diskutera med oss så är du mer än välkommen att ta kontakt. 

Sverker Janson

Kontaktperson

Sverker Janson

Enhetschef

Läs mer om Sverker

Kontakta Sverker
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Om Centrum för tillämpad AI

Centrum för tillämpad AI syftar till att stärka RISE spets inom AI och stödja transformation och uppväxling av AI i hela RISE.
Berättelse

Kraftsamling för tillämpad AI

Utvecklingen av artificiell intelligens går nu så snabbt inom alla branscher – och involverar så många områden, alltifrån AI-teknik till etik och juridik – att det är svårt även för experter och specialister att överblicka alla mö…
Berättelse

Så kan klimatet räddas med AI – och Sverige kan gå i täten

AI kan bidra till att rädda klimatet, men i så fall krävs en rejäl kraftsamling inom AI-forskningen. En tydlig klimatprofil saknas, enligt rapporten ”AI i klimatets tjänst”, som RISE tillsammans med AI Sweden och Stockholm Resilie…
Berättelse

Vanliga frågor om artificiell intelligens

Artificiell intelligens, AI, är en av vår tids främsta teknologier med potential att påverka hela samhället. Det är genvägen från ohanterliga datamängder till avgörande klimatåtgärder, självkörande fordon och livsviktiga vårdinnov…
Berättelse

”Samhällsfunktioner måste fungera även när systemet ligger nere”

Jobb som försvinner och nya som tillkommer. Mänskliga robotar och bilar som kör själva. Digitaliseringen är omfattande, påverkar oss alla och förändrar vårt samhälle. Men hur kommer vår digitaliserade värld egentligen att se ut? H…
Berättelse

Kan AI rädda klimatet?

Klimatförändringarna är vår tids stora ödesfråga globalt; en fråga som påverkar våra och kommande generationers levnadsförhållanden och som måste lösas. Artificiell intelligens är en av vår tids banbrytande teknologier, med kapaci…

Nytänkt: En cybersäker digital transformation för näringsliv och offentlig sektor