Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

AI-agendan – Steg 1: 25 förslag för accelererad AI-utveckling

Hösten 2019 innebar startskottet för det unika samverkansinitiativet AI-agendan för Sverige. Genom stort engagemang, kompetens och erfarenhetsutbyte mellan AI-aktörer från alla samhällets sektorer lanserades 25 förslag för att få de rätta förutsättningarna för ökad AI-anvädning inom Sverige med fokus på samhällsnytta. Förslagen lanserades i början av 2021. På denna sida har vi sammanfattat arbetet med de 25 förslagen. Hur allt började – det första steget.

AI Agendan är ett initiativ som startade hösten 2019 genom att ett antal engagerade aktörer inom AI-området i Sverige samlades kring uppdraget att utforma en AI-agenda för Sverige. Arbetet ledde fram till de 25 förslagen för accelerad AI-utveckling i Sverige som lanserades i början av 2021. Förslagen togs fram genom arbetsgrupper som speglar bredden i samhället för att fånga in behov och erfarenheter så brett som möligt samt flera workshops.

25 förslag för accelererad AI-användning i Sverige

De 25 förslagen syftar till att accelerera de positiva effekterna av AI-användningen i det svenska samhället på kort och lång sikt, samtidigt som riskerna minimeras utifrån visionen att Sverige skall vara ledande i att ta tillvara möjligheterna på ett ansvarsfullt, inkluderande, och hållbart sätt.

Läs och ladda ner förslagen

Arbetsgrupper

På denna sida hittar du listor på alla arbetsgrupper och dess medlemmar.

Arbetsgrupper AI-agendan steg 1

Intervjuer

Här kan du ta del av en intervjuserie med flera aktörer som bidrog till de 25 förslagen där de delar med sig av sin syn på AI-utmaningarna.

Läs intervjuerna

Jeanette Nilsson
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.