Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Spökfiske

Hitta Mig2

Utveckling av lösningar för hållbar användning av fiskeredskap som stödjer marina resurser och förhindrar marin nedskräpning genom regler och innovativa tekniska lösningar för undervattenslokalisering.

Övergivna fiskeredskap har en betydande negativ inverkan på marint liv genom ”spökfiske” som hotar fiskbeståndet över tid. Dessutom påverkar föroreningar via mikroplast genom livsmedelskedjan marin livsmedelsgaranti. Att kunna lokalisera redskap är en förutsättning för rena och levande hav.

För närvarande finns det varken något globalt regelverk för märkning av fiskeredskap. Det finns inte heller någon tillräckligt  kostnadseffektiv teknik för undervattenlokalisering och identifiering av redskap. Bristen på fungerande teknik omöjliggör regelverk för märkning vilket hämmar utvecklingen av en cirkulär ekonomi för fiskeredskap.

Utmaningen för projektet  är att utveckla en metod för identifiering lokalisering av fiskeredskap under vatten som dessutom är kostnadseffektiv.  Målet är att ta fram tillförlitliga märkmärken för fiskeredskap där lokalisering är baserad på hydroakustik i kombination med en konsekvent användning av IoT (internet of things) för spårbarhet. Dessa generiska men specialiserade tekniska byggstenar har stor teknisk, regulatorisk och kommersiell inverkan. De kommer också kunna stödja övergången till en cirkulär ekonomi relaterad till logistik för fiskeredskap och plastskräp. 

 

Sammanfattning

Projektnamn

Hitta Mig2

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Koordinator, R&D utveckling

Projektstart

Varaktighet

3 år

Total budget

20 036 477 kr

Partner

Havs och Vattenmyndighet , Embedded Art AB, NjordX, Netmore, Arvalla AB, Boko Media, Väderö Fisk KB, DeepVision, Garmin Nordic Sweden AB, Havstens Fiskelag AB, RadioControl SMD AB

Finansiärer

Vinnova

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

2.Ingen hunger
6.Rent vatten och sanitet
8.Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
14.Hav och marina resurser
Cristina Rusu

Kontaktperson

Cristina Rusu

Senior Expert

+46 70 915 18 26

Läs mer om Cristina

Kontakta Cristina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.