Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Augmented Reality – HUD Optics

Via Head Up Display (HUD) kan värdefull data från omgivningen visas i en maskins eller fordons interna system från till exempel GPS, IR-kamera eller jordsensorer. Målet i projektet är att ersätta konventionell glasoptik med en ny typ av optik, polymer Fresnel-optik, för att uppnå högre synfält för Head Up Display som används i Augmented Reality.

Jordbruksmaskiner kan utrustas med Head Up Display som visar värdefull data från omgivningen och maskinens interna system

RISE har med hjälp av GPS, IR-kamera och jordsensorer utvecklat ett informationssystem som hjälper jordbrukare att via en Head Up display (HUD) nå bättre resultat i sitt dagliga arbete som många gånger är fyllt med stress och avgörande beslut för årets skördar.

Syfte och mål:

I ett europeiskt projektet ARHO (Augmented Reality – HUD Optics) var målet att ersätta konventionell glasoptik med en ny typ av optik som kallas polymer Fresnel optik (https://www.optea.com/arho/). Det medför många fördelar som till exempel lägre kostnader, vikt och storlek på dagens Head Up Display, samt större möjligheter till utvecklat synfält och skärpa.

Utmaning

RISE roll i projektet ARHO var att utveckla ett sensorsystem genom att använda GPS, IR-kamera och jordsensorer. Även mjuk- och hårdvara för att driva utrustningen togs fram. Framtagna data ska sedan visualiseras på Head Up Displayen som visas i förarens synfält under körning. Denna information kan även kombineras med data från maskinens ordinarie instrumentering. Studien avslutades med att testa tekniken på en jordbrukstraktor vid RISE i Uppsala.

Lösning

Tekniken kommer ursprungligen från militär luftfart och kallas Head Up Display (HUD). Intresset för HUD tillsammans med förbättrade gränssnitt mellan människa och maskin sprider sig till civila marknader för framför allt fordon. Begreppet ”förstärkt verklighet” (eng Augmented Reality (AR)) är högaktuellt och innebär direkt information från fysisk omgivning via avancerad teknik. Detta i kombination med HUD ger möjlighet att förbättra maskiner och fordons effektivitet, säkerhet och ergonomi.

Effekt

Lantbrukare behöver hela tiden information från omgivningen för att arbetet i respektive maskin ska kunna genomföras på bästa sätt. Att få värdefulla data från marken och luften visad direkt i synfältet under arbetet ute på fälten kan snart bli en verklighet. Vi närmar oss en  kommersiell produkt med den ovan beskrivna avancerade teknik och sensorsystem.

 

 

 


 

 


 

Sammanfattning

Projektnamn

ARHO

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Deltagare och arbetspaketledare.

Projektstart

Varaktighet

2.5

Total budget

2 997 960 kr

Partner

Fraunhofer IPT, Innolite GmbH

Finansiärer

Vinnova, Government of the Federal Republic of Germany

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Extern press

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
12.Hållbar konsumtion och produktion
Cristina Rusu

Kontaktperson

Cristina Rusu

Senior Expert

Läs mer om Cristina

Kontakta Cristina
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.